Nuori nainen kysyi Sebastian Tynkkyseltä ravintolassa, onko hän Sebastian, ja löi nyrkillä päähän – tuomittiin sakkoihin

Eduskuntatalolla päivystävä Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutiset Livessä eilistä välikohtausta:"Minusta ei ole heille mitään haittaa" 4:21
Katso myös: Näin Tynkkynen kommentoi MTV Uutisille syyskuista välikohtausta Elokapinan mielenilmauksessa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut 19-vuotiaan naisen sakkorangaistukseen kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) pahoinpitelystä. 

Naiselle tuomittiin 60 päiväsakkoa, josta maksettavaa hänelle tulee 360 euroa. Rikos tapahtui Lahdessa viime vuonna 5. joulukuuta.

Sebastian Tynkkynen on itse kertonut olleensa Päijät-Hämeessä perussuomalaisten puheenjohtajistokiertueella ja päätyneensä viettämään iltaa Lahden keskustassa sijaitsevaan ravintola Winttiin. Hänen mukaansa siellä nainen tuli hänen luokseen, kysyi, onko hän Sebastian ja löi tämän jälkeen häntä nyrkillä päähän.

Tynkkynen sanoi käräjäoikeudelle toimittamassaan vaatimuskirjeessä, ettei hän pidä tärkeänä kärsimyksensä hyvittämistä rahallisesti vaan hänen motiivinaan on "saattaa poliittisen väkivallan tekijät vastuuseen demokratian suojaamiseksi".

Myös muita suomalaisia poliitikoita on viime vuosina joutunut väkivallan tai uhkailun kohteeksi.

Sipilää lyötiin matkalla eduskuntaan, Ohisaloa uhattiin Instagramissa

Kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) oli viime vuoden tammikuussa ylittämässä tietä, kun nelikymppinen mies lähestyi häntä ja löi nyrkillä selkään. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkoihin pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan teon ainoa motiivi oli se, että mies tunnisti Sipilän poliitikoksi ja entiseksi pääministeriksi.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 2020 neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen 30-vuotiaan miehen, joka käräjäoikeuden mukaan syyllistyi laittomaan uhkaukseen silloista sisäministeriä Maria Ohisaloa (vihr.) kohtaan. 

Tuomittu julkaisi saman vuoden lokakuussa Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä on tähtäinristikko. 

Julkaisu sisälsi myös sanallisen uhkauksen. Lisäksi mies kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun muun muassa olevansa pommintekokoulussa, ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä "paketin" sisäministeriöön.

Soinia yritettiin lyödä markkinoilla, Stubbin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä

Timo Soiniin (sin.) kohdistui pahoinpitelyn yritys maaliskuussa 2019 Korson maalaismarkkinoilla. 

Viisikymppinen sipoolaismies yritti lyödä häntä muovipullolla. 

Teko jäi yritykseksi, koska Soinin turvamiehenä toiminut poliisi ehti väliin. Käräjäoikeus tuomitsi miehen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli lisäksi virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kahdesta poliisiin kohdistuneesta pahoinpitelystä sekä rattijuopumuksesta.

Valtiovarainministerinä toimineen Alexander Stubbin (kok.) kodin ikkunoita ammuttiin ilmakiväärillä elokuussa 2016. Kaksi miestä myös kivitti talon ikkunoita ja ulko-ovea.

Toinen miehistä tuomittiin sittemmin Espoon käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Toinen epäillyistä kuoli ennen kuin jutun poliisitutkinta saatiin päätökseen.

Stubbin päälle heitettiin kolajuomaa Tampereella vuonna 2015, kun hän vieraili paikallisessa kauppakeskuksessa. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän 35 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan oli 210 euroa. Tuomio tuli kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta.

Juttua täydennetty 28.9.2022 kello 13.13.

Lue myös:

    Uusimmat