Mainos

Nuori nainen kuuli, kun törkeästä vapaudenriistosta syytetty mies teippasi sieppaamansa uhrin suun kiinni metsässä – nainen ei uskaltanut soittaa apua: "Minua pelotti, että minullekin käy jotain"

4:28
Nuori mies siepattiin ja sidottiin käsiraudoilla puuhun Helsingissä marraskuussa

Törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä syytetty 20-vuotias mies ei halunnut tulla kuulluksi tänään Helsingin käräjäoikeudessa, joten syyttäjä vetosi hänen esitutkintakertomukseensa.

Mies pakotti 22-vuotiaan miehen viime marraskuussa mukaansa ja vei hänet Paloheinään, missä hän sitoi hänet ilman ulkovaatteita käsiraudoilla puuhun. Mies oli ulkona sidottuna puolitoista vuorokautta.

Tämän jälkeenkin miestä pidettiin vielä vapautensa menettäneenä Hakuninmaalla häkkivarastossa, toiseen puuhun sidottuna ja pahvilaatikossa eräässä asunnossa Kontulassa.

Vapaudenriisto kesti yhteensä yli kolme vuorokautta 17.–20. marraskuuta viime vuonna.

Uhria kuultiin suljetuin ovin

Vapaudenriiston uhriksi joutunut 22-vuotias mies puhui oikeudessa pitkään, mutta häntä kuultiin kokonaan suljetuin ovin. Nuoren miehen kuulemisessa tuli esiin niin paljon arkaluonteisia ja terveyteen liittyviä asioita, että hänen kuulemisensa salattiin.

Syytetyn miehen puolustaja sanoi oikeudessa, että vastaaja kertoi itse esitutkinnassa, että hän ei olisi ikinä tehnyt tällaista tekoa selvinpäin.

Nainen oli mukana

Parikymppisen miehen lisäksi jutussa on syytettynä nuori nainen, jota syytetään törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

Nainen oli miesten mukana viime marraskuussa, kun nämä lähtivät Helsingin Itäkeskuksesta asunnolta kohti Paloheinää. Nainen oli myös Paloheinässä, kun uhri sidottiin käsiraudoilla puuhun, vaikka nainen ei omin silmin nähnytkään sitomista.

Nainen kertoi oikeudessa nähneensä syytetyn miehen vain pari kertaa ennen marraskuun 17. päivää, jolloin vapaudenriisto sai alkunsa.

Syytetty oli rauhallinen

Nainen ei oman kertomansa mukaan tiennyt, minne he olivat menossa, kun hän lähti aamulla asunnolta Itäkeskuksesta miesten kanssa. Nainen ei myöskään nähnyt, että syytetyllä olisi ollut mukanaan mitään ”kättä pidempää”.

– Oli minulla pieni aavistus siitä, minne mennään, mutta en uskonut, että hän (syytetty) tekisi sitä (sitomista). Olin itsekin aika kännissä silloin, nainen kertoi.

Naisen mukaan syytetty mies oli todella rauhallinen koko ajan, kun seurue meni Itäkeskuksesta Paloheinään. Matkaa tehtiin kävellen, bussilla ja taksilla.

Matkan aikana mies ei naisen mukaan uhkaillut uhria.

Nainen pelkäsi

Paloheinässä seurue siirtyi parkkipaikalta ulkoilutietä pitkin lähemmäs metsää. Nainen jäi ulkoilutielle, kun syytetty vei uhrin metsään ja sitoi tämän siellä käsiraudoilla kiinni puuhun.

Nainen ei nähnyt sitomista, hän kuuli vain teipin ääntä. Syytetty teippasi uhrin suun metsässä sen jälkeen, kun hän oli sitonut hänet käsiraudoilla.

– Matkalla pois mies kysyi minulta, pelottaako minua. Sitten hän näytti käsirautojen avaimia, joten pystyin päättelemään, että hän oli laittanut uhrin kiinni käsiraudoilla, nainen kertoi.

Nainen myönsi oikeudessa, että hän olisi voinut soittaa apua, mutta hän ei tehnyt sitä.

– Minua pelotti, että minullekin käy jotain tuon tyyppistä. En ole ollut koskaan aikaisemmin vastaavanlaisessa tilanteessa.

Kertoi kaverilleen tapahtuneesta

Esitutkinnasta ilmeni, että nainen oli kirjoittanut viestin kaverilleen, jossa hän kertoi, että uhri oli viety metsään, koska tällä oli velkaa.

Nainen kertoi oikeudessa, että hänen mielessään kävi sekin ajatus, että uhri voisi kuolla metsään.

Nainen laittoi syytetylle miehelle jossain vaiheessa viestin, että tämä hakisi uhrin pois metsästä. Noin vuorokautta myöhemmin syytetty vastasi viestiin ja lähetti naiselle kuvan uhrista ja hänestä yhdessä syömässä Myyrmannin ostoskeskuksessa.

Tuossa vaiheessa syytetty oli hakenut uhrin pois Paloheinästä metsästä, mutta vapaudenriisto jatkui yhä. Syömisen jälkeen miestä pidettiin vielä vapautensa menettäneensä Hakuninmaalla ja Kontulassa.

Teon taustalla velkoja

Oikeudessa kuultiin todistajana myös kahta syytetyn tuntenutta nuorta naista. Kuulemisissa kävi ilmi, että teon taustalla oli uhrin velkoja.

– Kuulin, että miestä oli tarkoitus pitää viikon ajan metsässä. Oli myös uhattu sillä, että häneltä leikataan sormi viikon jälkeen, toisen viikon jälkeen toinen sormi ja kolmannen viikon jälkeen astuu kirves peliin, jos ei velkaa makseta, toinen todistajista kertoi.

Syyttäjä vaatii 20-vuotiaalle miehelle vähintään seitsemän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja nuorelle naiselle ehdollista vankeusrangaistusta tai vähintään tuntuvaa sakkorangaistusta.

Puolustuksen mukaan kohtuullinen rangaistus miehelle olisi korkeintaan 2-3 vuotta vankeutta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja