Norrköpingin kaupunki värväsi yksityisetsivän selvittämään sosiaalitukien väärinkäyttäjiä – sai moitteet oikeusasiamieheltä

MTV Norrköpingissä: Mellakointi jatkunut Ruotsissa läpi pääsiäisen – tältä paikan päällä näyttää nyt 5:25
Katso myös: Norrköpingin mellakat järkyttivät paikallisten asumisrauhaa viime keväänä.

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg julisti tukirikollisuuden tämän hetken suurimmaksi uhaksi Ruotsissa.

Norrköpingin kaupunki Keski-Ruotsissa palkkasi keväällä 2021 yksityisetsivän tutkimaan, kuinka paljon sosiaalitukia väärinkäytetään. 

Tutkijat muun muassa tarkistavat tiedot tukien saajien perhesuhteista ja asuinosoitteesta. He myös etsivät sosiaalisessa mediassa viestejä, jotka osoittavat miten tukien saajat todellisuudessa elävät.

Suomen Kelaa vastaavan Försäkringskassanin selvitysten mukaan vuonna 2012 maksettiin väärin perustein arviolta miljardi kruunua sosiaalitukia. 

Perustuslain vastaista

Ruotsin oikeusasiamies on nyt antanut ankarat moitteet Norrkköpingin kaupungille yksityisetsivän palkkaamisesta. Epäiltyjä tukihuijareita on muun muassa kuvattu salaa ja heidän toimintaansa on dokumentoitu.

Oikeusasiamiehen mukaan kaupunki on rikkonut perustuslakia.

– Käytetyt tutkintamenetelmät ovat yksilön perustuslaillisen koskemattomuuden sekä yksityisyyden suojan vastaisia. On erityisen moitittavaa, ettei käytettävistä menetelmistä tehty oikeudellista selvitystä ennen niiden käyttöönottoa, toteaa oikeusasiamies Per Lennerbrand  Aftonbladetin siteeraamassa lehdistötiedotteessa.

Norrköpingin kunta vastasi kritiikkiin ja oikeusasiamiehen lehdistötiedotteeseen, että päätös yksityisetsivän käyttämisestä oli kokonaisvaltainen ja pitkän prosessin tulos. Kunnan päättäjien näkemysten mukaan myös väärin tehneillä asukkailla on vastuu.

Tukirikollisuus rajussa kasvussa

Expressenin mukaan viime vuonna Ruotsin poliisille ilmoitettiin noin 19 000 epäiltyä etuusrikosta. Se on 83 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. 

Dagens sammhällen kirjoittaa, että edes joka kymmenes poliisin ilmoitus kuntien viime vuonna tekemistä tukirikoksista ei edennyt syyttäjälle. Tämä turhauttaa kuntapäättäjiä, mutta kaikesta huolimatta poliisiviranomainen toivoo lisää ilmoituksia väärinkäytöksistä.

Expressenin mukaan Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornbergjulisti tukirikollisuuden tämän hetken suurimmaksi uhaksi Ruotsissa.

– Sen ei voida antaa jatkua vain siksi, että poliisin on asetettava etusijalle vieläkin vakavammat rikokset.

Lue myös:

    Uusimmat