Norjasta kajahti synkkä uutinen hiihdosta

Norjan NRK kertoo, että maan hiihtoliitto on todellisen konkurssiuhan äärellä.

NRK on saanut haltuun dokumentin, jossa Norjan hiihtoliiton hallituksen jäsen Kristin Gjertsen kuvasi liiton tilannetta. Lajiliitto on juuri päättänyt strategiastaan vuosille 2024-2028. 

– Hiihtoliitto voi olla lähiaikoina todellisen konkurssiuhan alla. Tällaisessa tilanteessa toiminnan uudelleenjärjestelyjen tulee olla ehdottomasti etusijalla. Tämän tulee myös luonnollisesti näkyä strategiassa. Uuden strategian esitteleminen, jossa ei millä tavalla huomioida nykytilannetta, osoittaa sitä, ettei ymmärrä kriisiä, Gjertsen sanoi pöytäkirjan mukaan.

Myös viime kesänä lajiliitossa tehtävänsä aloittanut pääsihteeri Arne Baumann oli toukokuulle päivätyssä kokouksessa ottanut kantaa tilanteeseen ja kuvaillut sitä kriittiseksi. 

– Se on vaativa tilanne, kuten monilla muilla urheilulajeilla Norjassa, mutta sen kutsuminen konkurssiuhaksi on väärä termi. Painotamme, että asia on hallinnassamme ja johtokunta on laatinut tarkastetun budjetin, Baumann kertoi NRK:lle kesäkuussa.

Norjan hiihtoliitto tuotti viime vuonna tappiota 10,9 miljoonaa kruunua eli noin 940 000 euroa. Sillä on ollut myös omat vaikeutensa urheilijoiden, kuten Johannes Hösflot Kläbon kanssa. Taustalla oli kiista maajoukkuesopimuksesta. Tahot pääsivät kuitenkin huhtikuussa yhteisymmärrykseen.

NRK kertoi aiemmin, että hyppylajeista täytyy leikata, mikäli he eivät löydä uutta sponsoria. Viime viikolla päätetyssä budjetissa on yhtä 10,9 miljoonaa kruunua eli lähes miljoona euroa epävarmaa tuloa. Summa oli pienentynyt alkuperäisestä. 

Ennusteen mukaan hiihtoliiton taloustilanne näyttää punaista tämän vuoden joulukuussa, mikäli kyseistä summaa saada hankittua. Norjan hiihtoliitolla on tänä viikonloppuna kokoontuminen, jolloin asiaa tullaan käsittelemään.

Lue myös:

    Uusimmat