Norjan korkein oikeus kahdesta tuulivoimapuistosta: "Haittaavat poronhoitoa" – Mitä tapahtuu 151 turbiinille?

Norjan korkein oikeus on päättänyt, että kaksi tuulivoimapuistoa Fosenin niemimaalla haittaa saamelaisten poronhoitoa. Päätöksessä todetaan tuulivoimapuistojen levittäytyneen porojen laidunmaalle.

Heti ei ollut selvillä, mitä seurauksia päätöksestä aiheutuu. Sen sijaan saamelaisia edustavien asianajajien mukaan 151 valmista turbiinia saatettaisiin purkaa.

–  Niiden rakentaminen on julistettu laittomaksi, ja niiden käytön jatkaminen olisi laitonta, sanoi Andreas Bronner.

Hän edusti saamelaisryhmää, joka väitti yhden tuulivoimapuiston haittaavan poronhoitoa.

Norjan öljy- ja energiaministeriön tiedottaja Ole Berthelsen sanoo, että korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen tarvitaan tilanteen selkeyttämistä. Hänen mukaansa ministeriö tiedottaa myöhemmin, mitä asiassa tehdään.

"Ministeriön myöntämät luvat mitättömiä"

Korkeimman oikeuden tuomareiden mukaan ministeriön myöntämät luvat rakentaa ja käyttää turbiineja ovat mitättömiä, koska ne rikkovat kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta.

Sopimuksen artiklassa 27 sanotaan muun muassa, että etnisiin vähemmistöihin kuuluvilta henkilöiltä ei saa kieltää oikeutta yhdessä muiden ryhmänsä jäsenten kanssa nauttia omasta kulttuuristaan, tunnustaa ja harjoittaa omaa uskontoaan tai käyttää omaa kieltään.

Korkeimman oikeuden mukaan perinteinen saamelaisten poronhoito on suojeltavaa kulttuuria.

Yhtä tuulivoimapuistoa operoivan Fosen Vindin johtaja Tom Kristian Larsen sanoo korkeimman oikeuden päätöksen yllättäneen heidät.

–  Me olemme perustaneet toimintamme viranomaisten meille myöntämiin lopullisiin lupiin pitkällisen ja yksityiskohtaisen prosessin jälkeen, jonka aikana kuultiin kaikkia osapuolia, hän sanoi.

Yhtiö sanoo nyt odottavansa ministeriön päätöstä asiassa.

Lue myös:

    Uusimmat