Norjan hiihtotähdet kritisoivat FIS:n maailmancupkalenteria: "Asettavat urheilijat ja taustajoukot äärimmäisen riskin kohteeksi"

6:15
Krista Pärmäkoski kertoi tunnelmiaan kauden alla MTV Urheilulle.

Norjalaiset hiihtotähdet Maiken Caspersen Falla ja Heidi Weng pelkäävät Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n rakentaman maastohiihdon maailmancupin kalenterin asettavan hiihtäjät kohtuuttoman suuren tartuntariskin kohteeksi.

Norjalaiset ovat erityisesti huolissaan runsaasta matkustamisesta talvikuukausien aikana. FIS on pitänyt kiinni varsin normaalista kisakalenterista, joka käynnistyy marraskuun lopussa Rukalta ja jatkuu joulukuun Lillehammerin kisojen kautta Sveitsin Davosiin.

Tour de Ski on omalla paikallaan tammikuun alussa. Pohjois-Amerikkaan ei tällä kaudella olla menossa, mutta ensi vuoden puolella Lahden Salpausselkä on sijoitettu kahden Ruotsin kisaviikonlopun väliin ja kausi huipentuu maaliskuussa vuoden 2022 olympiamaisemissa Kiinassa.

Falla kertoo kalenterin näyttävän koronaviruspandemian yhä jyllätessä varsin aggressiiviselta ja jopa naiivilta.

– He asettavat urheilijat ja taustajoukot äärimmäisen riskin kohteeksi viemällä nykyisen ohjelman läpi, Falla kritisoi VG-lehdelle.

– Matkustamme niin moniin paikkoihin, että tartuntariski on korkea. Vierailemme talven aikana monilla lentokentillä heikentyneen vastustuskyvyn kanssa. Se on suurin huoleni, Falla jatkaa.

Kontakteja vältettävä entistä paremmin

Hiihtäjien huolta lisää se, että kisojen välissä hiihtäjät joutuvat altistamaan perheenjäsenensä kotikaranteenissa ja samalla altistumaan itse näiden eläessä arkielämäänsä.

Yhden sairastuessa koko maajoukkue voi olla nopeasti karanteenissa. Samalla yhden kisajärjestäjän vastuuton tapahtumajärjestely voi johtaa seuraavan peruuntumiseen. Mikään maa ei haluaisi luopua juuri omasta tapahtumastaan, mikä on osittain johtanutkin nykyisen kalenterin syntyyn.

Toinen hiihtotähti Heidi Weng kokee ahdistavaksi sen, että muutenkin tartuntoja välttelevät hiihtäjät joutuvat olemaan entistä tarkempia hotelleissa ja matkustuksen yhteydessä muiden seassa. Ihmisillä on taipumus unohtaa rajoitukset aika ajoin.

– Tämä on kokonaisuudessaan sairas tilanne. Samalla toivon, että FIS saa kaikki tuntemaan olonsa turvalliseksi ja että meidän ei tarvitsisi olla tekemisissä liian monen ihmisen kanssa, Veng kommentoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja