Norjan hiihdossa katastrofaalinen tilanne – Petter Northugilta kovaa kritiikkiä

Norjalaisnaisten tilanne maastohiihdossa on surkein vuosiin ellei jopa vuosikymmeniin. Tourilla kärkikahinoissa on yksi ainoa hiihtäjä, ja tilanne saa entiseltä maastohiihtosuuruus Petter Northugilta kovaa kritiikkiä.

Ainoastaan Heidi Weng on Tourin kärkitaistossa mukana, kun hän on kuuden etapin jälkeen kuudentena reilun minuutin päässä kärjestä.

Norjalaisia on tippunut Tourilta pois yksi toisensa jälkeen. Ennen toista etappia Lotta Udnes Weng jäi pois kurkkukivun takia. Neljännen etapin alla Silje Theodorsenilla oli vaikeuksia hengitysteiden kanssa, ja hän jätti leikin kesken. Viidennen etapin jälkeen Anne Kjersti Kalvå jättäytyi sivuun, koska keho ei tuntunut normaalilta. Ennen kuudetta etappia Astrid Öyre Slind putosi pois kurkkukivun takia.

Jäljellä on enää neljä hiihtäjää: Heidi Weng, Margrethe Bergane, Kristin Fosnäs ja Mathilde Myhrvold, mutta Bergane on toiseksi parhaana norjalaisena jäänyt kärjestä jo yli kolmen minuutin päähän.

Nykyään hiihtoasiantuntijana toimiva entinen hiihtosuuruus Petter Northug latasi suoraa tekstiä maannaistensa edesottamuksista.

– Ei ole enää kyse sattumista, kun koko joukkue alisuorittaa. Monet eivät edes tule lähtöpaikalle, vaikka Tourilla ei kenenkään kropassa tunnu hyvältä, Northug sanoo TV2:n mukaan.

Vuonomaan naishiihdon tilanne on haastava tai jopa katastrofaalinen, kun viime kausilla menestyneetIngvild Flugstad Östberg, Helene Marie Fossesholm, Tiril Udnes Weng sekä maajoukkuehiihtäjät Marte Skånes ja Julie Myhre ovat kaikki jättäneet kilpailematta maailmancupissa tänä vuonna.

Northug vaatii toimia.

– On kyse kollektiivisesta romahduksesta, jos noin moni alisuorittaa eikä oikein kukaan onnistu. Valmentajien pitää selvittää, mitä on tapahtunut, ja miksi niin moni hiihtää huonosti, Northug paaluttaa.

Anne Kjersti Kalvå myöntää, että näin ei voi jatkua.

– Meidän pitää todella selvittää, mikä on vikana, koska se, mitä teemme tällä hetkellä, ei riitä, Kalvå pohtii.

Suomalaisnaisten osalta Tour de Ski on sujunut paremmin kuin Norjalla. Kerttu Niskanen on kuuden etapin jälkeen iskuasemissa neljäntenä ja Krista Pärmäkoski sijalla kahdeksan.

Naisten Tour de Skin kokonaistilanne, 6/7 etappia:

SijaNimiMaaAika/ero
1.Jessie DigginsUSA3.34.14
2.Jonna SundlingSWE+0.43
3.Frida KarlssonSWE+0.44
4.Kerttu NiskanenFIN+0.49
5.Linn SvahnSWE+0.58
6.Heidi WengNOR+1.03
7.Victoria CarlGER+1.36
8.Krista PärmäkoskiFIN+1.55
9. Rosie BrennanUSA+2.09
10.Teresa StadloberAUT+2.13

 

 

Lue myös:

    Uusimmat