Norjalainen yritys aikoo pysäyttää hirmumyrskyjä ”kuplaverhon” avulla

Norjalaisen startupin tarkoituksena on tuottaa kuplien avulla meren pohjalta kylmempää vettä kohti pintaa. Yritys uskoo tämän hillitsevän myrkyjen voimaa.

Norjalainen yritys Oceantherm sanoo kehittäneensä uuden ratkaisun trooppisen hirmumyrskyn pysäyttämiseksi alkutekijöihinsä. Startupin teknologia perustuu kupliin.

Hirmumyrskyt tarvitsevat tyypillisesti yli 25 celsiusasteen lämpöistä vettä kasvaakseen vaarallisen kokoisiksi. Oceanthermin ideana on viilentää merivettä kuplien avulla, jolloin myrsky ei ottaisi liikaa tuulta alleen.

Startup kutsuu teknologiaansa ”kuplaverhoksi” (engl. bubble curtain). Syvälle mereen, trooppisen hirmumyrskyn ennustetulle reitille lasketaan rei’itettyjä putkia, jotka tuottavat pinnalle nousevia kuplia. Kuplat työntävät pohjalla olevaa kylmempää vettä pinnalle pienentäen myrskyn intensiteettiä.

– Tiesin, että vesi on kylmempää meren syvyyksissä, Oceanthermin toimitusjohtaja Olav Hollingsaeter kertoo kuvaillessaan, miten idea syntyi.

Tarkoituksena on myös laskea pysyviä putkia alueille, joilla hurrikaanit, taifuunit ja trooppiset syklonit ovat yleisiä.

Teknologiaa ei ole kuitenkaan vielä testattu oikeaan hirmumyrskyyn. Myrskyn estämiseksi tarvittaisiin Futurism-lehden mukaan useiden kilometrien alueelle levittäytyvä putkisto.

Startupin melko korkealentoisena tavoitteena on toteuttaa putkijärjestelmä koko Meksikonlahden yli. Teknologialla voi kuitenkin olla epäsuotuisia vaikutuksia ympäristölle. Meriveden voimakas sekoittaminen voi esimerkiksi nostaa haitallisia leväkukintoja pinnalle.

Nähtäväksi jää, toteutuvatko Oceanthermin kunnianhimoiset myrskynpysäytystavoitteet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja