Mainos

Norjalainen voitti shakin maailmanmestaruuden

17:20

Norjalainen 22-vuotias Magnus Carlsen on shakin uusi maailmanmestari. Carlsen voitti Intian Chennaissa käydyssä MM-ottelussa hallitsevan maailmanmestarin, intialaisen Viswanathan Anandin.

Carlsenin ja Anandin 12 pelin sarja ratkesi, kun kymmenes peli päättyi tasapeliin. Aiemmista peleistä kuusi oli päättynyt tasan ja kolme Carlsenin voittoon.

Carlsen tuo shakin maailmamestaruuden ensimmäisen kerran Pohjoismaihin ja länsimaihin liki 40 vuoden tauon jälkeen.

Suurmestariksi 13-vuotiaana

"Shakin Harry Potteriksi" ristitystä Carlsenista on tullut varsinkin kotimaassaan todellinen ilmiö. Hän on maailmanlistan ykkönen ja entinen lapsinero, joka saavutti shakin suurmestarin arvon vain 13-vuotiaana.

Maailmanlistan ykköseksi Carlsen nousi vain 19-vuotiaana. Carlsen on ollut muun muassa legendaarisen Garri Kasparovin opissa.

Norjalainen on nostanut varsinkin kotimaassaan kovan shakki-innostuksen, mutta Carlsenin kyvyt ja karisma on huomattu muuallakin. Carlsen tienaa sponsorisopimuksilla yli miljoona euroa vuodessa, lisäksi Cosmopolitan nosti hänet vuoden 2013 seksikkäimpien miesten listalle.

Ottelua verrattu jopa Reykjavikin klassikkoon

Nyt käytyä ottelua on verrattu jopa Islannin Reykjavikissa vuonna 1972 järjestettyyn tunnettuun otteluun, jossa MM-tittelistä taistelivat yhdysvaltalainen Bobby Fischer ja neuvostoliittolainen Boris Spasski.

Fischer ja Spasski kohtasivat keskellä kylmää sotaa, ja ottelussa oli kyse shakin lisäksi myös kapitalismin ja kommunismin kohtaamisesta. Tuon ottelun Fischer voitti.

Norjalaisella maailmanmestarilla on Ilta-Sanomien mukaan yllättävä kytkös myös Suomeen. Kun Carlsenin insinööri-isä Henrik oli töissä Suomessa, myös muu perhe muutti vuodeksi Espooseen.

Magnus-poika oli hieman yksinäinen ja alkoi rakennella aikansa kuluksi monimutkaisia lego-rakennelmia. Isä piti poikansa keskittymiskykyä poikkeuksellisena ja tutustutti hänet näin shakin pelaamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.