Nordean pääekonomisti: Italiasta ei tule kriisimaata

Nordean pääekonomisti Martti Nyberg ei usko, että Italia joutuu samaan tilanteeseen kuin muut Euroopan kriisimaat.

– Italiassa ei ole liikaa budjettialijäämää. Siellä on järkevät säästöohjelmat, Nyberg sanoo.

Nybergin mielestä Italian suurimat ongelmat ovat matala talouskasvu ja suuri valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen.Valtionvelka on kuitenkin Nybergin mukaan ollut Italiassa aina suuri.

Italian ongelmat pienempiä kuin Espanjan

Nybergin mielestä Italian on nostanut otsikoihin hallituksen sisäiset ongelmat pääministeri Silvio Berlusconin ja valtiovarainministeri Giulio Tremontin välillä.

Lisäksi Italian korot ovat nyt korkeammalla kuin koskaan euroalueen aikana. Kuitenkin Espanjassa korot ovat vielä korkeammalla.

– Italia kiinnostaa, koska se on kolmanneksi suurin euromaa. Ongelmat Italiassa ovat pienemmät kuin Espanjassa, koska Italia lainaa omilta kansalaisiltaan. Italian velka on siis kotimaista velkaa. Italia tietää, että se saa rahoitusta omassa maassaan. Näin ei ole muissa kriismaissa, joiden talous sakkaa todella pahasti.

Liian iso pelastettavaksi

Vaikka Nyberg uskoo, että Italia selviää ja säästöohejlmat purevat, alkavat sen korot kuitenkin olla kipurajoilla.

– Italian ongelmia ei ratkaista samalla tavalla kuin Kreikan, Portugalin ja Irlannin. Italiaa ei voida enää pelastaa, se on liian iso.

Nybergin mielestä Euroopan velkakriisin kannalta suurempi huomio keskittyy edelleen Kreikkaan.

– Velkojen uudelleenjärjestely nousee päivä päivältä enemmän esille. Varmaan tällä viikolla siinä tullaan pääsemään eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat