Nokia ja Ericsson lähtevät Venäjältä – jopa puhelun soittaminen voi olla jatkossa vaikeaa

Nokian Lundmark: Näin 6G-verkko mullistaa arkemme ja syrjäyttää matkapuhelimet 5:17
Katso myös: Nokian Lundmark: Näin 6G-verkko mullistaa arkemme ja syrjäyttää matkapuhelimet

Suomalainen Nokia ja ruotsalainen Ericsson jättävät Venäjän vuoden loppuun mennessä. Verkkolaitevalmistajien lähdön arvioidaan pitkällä tähtäimellä rapautavan maan matkapuhelinverkot ja tekevän jopa puhelun soittamisesta vaikeaa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien televiestintäalan johtajien mukaan tiedonsiirtonopeudet tulevat hidastumaan ja puhelut katkeamaan entistä useammin.

Lisäksi mahdolliset katkokset tulevat kestämään entistä pidempään, koska operattorit eivät saa ohjelmistopäivityksiä eivätkä varaosia vanhoihin verkkolaitteisiin.

– Lähtömme tulee olemaan täydellinen, emmekä aio toimittaa Venäjälle mitään, sanoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark Reutersille.

Matkapuhelinverkkojen kattavuus voi romahtaa 90-luvulle

Reutersin lähteiden mukaan Nokia ja Ericsson lopettavat ohjelmistopäivitysten toimittamisen Venäjälle ensi vuoteen mennessä.

Ohjelmistopäivitysten puute altistaa verkot kyberhyökkäyksille ja verkkokatkoille. Lähes puolet Venäjällä olevista tukiasemista on Nokian tai Ericssonin valmistamia.

Matkapuhelinverkkojen kattavuus voi Venäjällä palautua 90-luvun tasolle, jolloin verkko kattoi ainoastaan suuret kaupungit ja rikkaimmat esikaupunkialueet.

Markkinaosuudeltaan suurin laitetoimittaja Venäjällä on kiinalainen Huawei, joka jatkaa ohjelmistopäivitysten toimittamista vanhoihin laitteisiin, mutta on lähteiden mukaan lopettanut uusien laitteiden toimittamisen maahan.

Lue myös:

    Uusimmat