Mainos

Nokia-analyytikko: Kolmaskin neljännes näyttää heikolta

Nokia-analyytikko ennakoi myös seuraavasta neljänneksestä hankalaa Nokialle.

Analyysipalveluyhtiö Inderesin Nokia-analyytikon Mikael Rautasen mukaan erittäin kovat haasteet tulevat jatkumaan matkapuhelintoiminnoissa myös kolmannella neljänneksellä.

– Nokia ohjeistaa osavuosikatsauksessaan, että kolmannen neljänneksen matkapuhelinyksikön ei-IFRS-liikevoittoprosentti on miinus yhdeksän prosenttia, vaihteluvälinä plus-miinus neljä prosenttia, mikä on selvästi heikompi, kuin mitä markkinoilla odotettiin. Markkinat odottivat miinus kolmea tai neljää prosenttia.

Rautasen mielestä positiivista kolmannella neljänneksellä on se, että Nokia sanoo sen verkkoyhtiö Nokia Siemens Networksin parantavan kannattavuuttaan.

Älypuhelimet aiheuttavat suurimman haasteen

Nokian pahinta mahalaskua tasoittavat tulevaisuudessa peruspuhelimet, kun taas suurimmat haasteet liittyvät älypuhelimiin.

– Symbian laitteiden myynti jatkaa nopeaa laskuaan ja samaan aikaan lyhyellä tähtäimellä Lumia-laitteissa haasteena on se, etteivät ne saa päivitystä Windows Phone kahdeksaan. Tämä johtaa lyhyellä tähtäimellä siihen, että Lumia-laitteiden myynti tulee olemaan vaisua ennen kuin saadaan seuraavan sukupolven tuotteita markkinoille. Kolmannella neljänneksellä tappiot tulevat olemaan matkapuhelimissa erittäin suuria.

Rautala muistuttaa, että yhtiön taseessa ja kassassa riittää puskureita mahdollisia tulevia tappioita vastaan.

– Jostain syystä Nokiaan kohdistuvat odotukset ovat siirtyneet seuraavaan vuoteen. Käänteen pitää tapahtua seuraavan sukupolven Windows Phone 8-tuotteiden kautta.

Rautalan mukaan Nokian ennustettavuus yli kolmen kuukauden päähän on erittäin vaikeaa.

– Näkyvät ovat yhä sumuisat. Tämä on teollisuuden ala, jossa tilanteet voivat muuttua erittäin nopeasti. Edes vuoden viimeiselle neljännekselle ennustaminen on tällä hetkellä todella haastavaa.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 19.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.