Nohynek: Alle 60-vuotiaiden kolmannet rokotukset voitaisiin aloittaa jo tänä vuonna – tällainen vaikutus niillä on pandemiaan

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) käsittelee kolmansien koronarokoteannosten laajentamisesta alle 60-vuotiaisiin joulukuun alussa pidettävässä kokouksessa.

Tällä hetkellä kolmansia rokoteannoksia annetaan THL:n suosituksen mukaisesti 60 vuotta täyttäneille, riskiryhmille, laitosten ja hoivakotien asukkaille sekä niille sote-ammattilaisille jotka saivat ensimmäiset kaksi rokoteannosta alle kuuden viikon välein.

Päätös kolmansien annosten laajentamisesta muuhun väestöön saadaan joulukuun alussa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

– KRAR pohtii asiaa 1. joulukuuta ja antaa lausuntonsa THL:lle, joka puolestaan antaa oman esityksensä sosiaali- ja terveysministeriölle (STM).

Nohynekin mukaan osa alle 60-vuotiaista voisi saada kolmannen annoksen jo tämän vuoden puolella.

– Vuoden loppuun mennessä meillä tulee olemaan yhteensä noin 2,6 miljoonaa rokoteannosta jaettavana. Heitä, joille kolmatta annosta jo nyt suositellaan, on yhteensä noin kaksi miljoonaa ihmistä. Kun lisäksi rokotetaan rokottamattomia, ei siitä hirveästi jää annoksia yli. Sen verran niitä tietysti jää yli, että on mahdollista aloittaa myös alle 60-vuotiaiden rokottaminen kolmansilla annoksilla, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on toivonut kolmansia rokoteannoksia koko väestölle. 

Nohynekin mukaan todennäköisesti seuraavana vuorossa olisivat 50-60-vuotiaat.

– Ajatellen sitä, että kenellä on suurin riski vakavaan tautiin, niin iän mukaisesti kannattaa edetä. Eli 50-60 -vuotiaat, 40-50-vuotiaat ja samalla tavalla kuin mitä tähänkin asti on edetty.

Nohynekin mukaan kolmansien annosten jakamisella ei lähikuukausina ole merkittävää vaikutusta epidemiatilanteeseen vakavan taudin estämisen näkökulmasta.

– Kolmansilla annoksilla estetään nyt erittäin hauraiden ihmisten sairastuminen. Tällä hetkellä sairaaloita kuormittavat eniten 50-69 -vuotiaat rokottamattomat. Rokottamattomia pitäisi saada rokotettua ja kolmannet annokset eivät siihen kauheasti auta. 

Kolmansia rokoteannoksia on jaettu nyt noin 185 tuhatta. Yli 80-vuotiasta jo 21 prosenttia on saanut kolmannen annoksensa. 

Lue myös:

    Uusimmat