Ninni, 17, penkkipunnersi MM-kultaa – sitten hän jäi jumiin USA:han: "Kaikki epätietoisuudessa"

Monet suomalaisurheilijat ovat saavuttaneet hienoa menestystä penkkipunnerruksen maailmanmestaruuskilpailuissa Texasin Austinissa Yhdysvalloissa. Yksi heistä on ollut 17-vuotias Ninni Kopola.

Kopola punnersi varustepenkissä 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden 63-kiloisten painoluokassa. Hänen nimissään jo ennestään ollut Suomen ennätys parani 2,5 kilolla 107,5 kiloon.

– Se oli ihan huippujuttu. Tavoitteena oli saada kohennettua Suomen ennätystä. Kisa oli mukava ja meni niin kuin pitikin, Kopola kertoi puhelimitse.

Kopola on toistaiseksi arvotettu suorituksellaan Austinissa 18-vuotiaiden naisten ikäluokan (sub-juniorien) varustepenkin parhaaksi nostajaksi eri painoluokat huomioiden.

Alkupettymys

Kopola saavutti aiemmin samoissa kisoissa klassisessa penkkipunnerruksessa 63-kiloisissa 18-vuotiaiden MM-pronssia 82,5 kilon nostolla. Tuohon kisasuoritukseen hän kuitenkin pettyi.

Isänsä Hannun valmentama Kopola oli laskenut, että hän oli aiempien tulosten perusteella yksi tasaisesta kolmikosta, jolla olisi mahdollisuus kamppailla kullasta.

– Oli kaikki herkistelyt ja viimeistelyt menneet tosi hyvin. Oli luotto kohdillaan, että tullaan ainakin ennätyksiä rikkomaan, ja yritetään taistella kullasta. Huomasin kuitenkin jo lämmittelyssä, että ei kulkenut. Oli vähän pelkoa, saanko tulosta.

– Saatiin eka nosto ihan hyvin liikkumaan, mutta jouduttiin korottamaan viisi kiloa, että oltaisiin saatu hopeaa. Se ei oikein lähtenyt rinnasta mihinkään. Laitettiin viimeiseen nostoon sama, mutta sekään ei liikkunut oikein mihinkään. Jäätiin aloitusnostolla pronssille.

Kopolaa harmitti, koska hän odotti enemmän. Sijoitukseen pystyy kuitenkin hänen mukaansa olemaan jälkikäteen tyytyväinen.

– On kova suoritus saada mitali aloitusnostolla.

Kopola pohti, että olojen vaihdos Suomesta Texasiin aikaeroineen saattoi vaikuttaa.

– Kun kävimme muutama päivä kisan jälkeen treenaamassa ja tekemässä viimeisen valmistautumisen varustekisaan, oli paljon irtonaisempaa ja rauta liikkui paremmin – kisassa oli varmaan enemmän painetta.

MM-kisoista jäi onnistuneen varustepenkkikisan jälkeen lopulta hyvä mieli.

– Kun sai huoltajien kanssa purettua raakakisaa, sekin helpotti. Hetken kun sitä käsitteli, se ei tunnu niin kovalta pettymykseltä. Kisa on kuitenkin aina kisa, eikä se mene aina niin kuin on suunniteltu.

Härdelli lentokentällä

Kopolan reissu ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pohjois-Pohjanmaalla Sievissä asuva nuori urheilija ei ole päässyt kotiin, vaikka hänen oli tarkoitus suunnata paluumatkalle eilen.

Texasissa on myrskynnyt viime päivinä rajusti, ja pelkästään eilen tuhansia lentokoneita jumitti kentällä. Kopola odotteli eilen lentokentällä aamupäivästä iltapäivään, kunnes selvisi, että hän ei sinä päivänä lentäisi.

– Olihan siellä härdelliä. Pitkät jonot oli infotiskeillä ja ihmisten hermot kävivät kovalla. Kaikki elivät niin epätietoisuudessa ja niin monella oli lennot peruttu. Uusia lentoja annettiin, mutta nekin peruuntuivat. Vaikeaahan se on kaikille, Kopola kuvaili.

Hän oli jo etukäteen tuuminut, että viivästystä saattaisi tulla, minkä myötä suomalaispää pysyi varsin viileänä.

– Muillakin suomalaisilla oli lennot venyneet ja peruuntuneet. Nyt yhdet kaverit olivat päässeet kotiin. Heillä oli mennyt kolme vuorokautta. Vähän osasi jo varautua siihen, että ei tulla pääsemään ajallaan kotiin.

Hotellissa ylimääräisen yön viettänyt Kopola yrittää seuraavaksi päästä isänsä kanssa paluumatkalle tänään. Kello oli haastatteluhetkellä sikäläistä aikaa aamuyhdeksän, ja Kopoloiden ensimmäisen lennon – Austinista Phoenixiin – oli määrä lähteä 12:n maissa. Matka jatkuisi Los Angelesin kautta Suomeen, jossa olisi tarkoitus olla seuraavana päivänä.

Ensimmäisen vuoden lähihoitajaopiskelut suorittaneella Kopolalla ei ole kiire kotiin, mutta sinne "olisi jo kiva päästä".

Siellä jatkuisi pian jo treenaaminen – tähtäimessä tänä vuonna ovat vielä penkkipunnerruksen EM-kisat ja voimanoston MM-kisat.

Riina Hartikaiselta 20 kilon ennätysparannus

Kopolan ohella lukuisat muutkin suomalaisnostajat ovat saavuttaneet penkkipunnerruksen MM-mitaleita Austinissa.

Ensimmäistä kertaa MM-kilpailuissa nostanut Riina Hartikainen voitti varustepenkkipunnerruksessa 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden 52-kiloisten sarjassa. Hän paransi ennätystään peräti 20 kiloa ja nosti 80 kiloa.

Hartikainen saavutti aiemmin klassisessa penkkipunnerruksessa sarjassaan hopeaa tuloksella 60 kiloa.

Masters-sarjoissa maailmanmestaruuden ovat nostaneet klassisessa penkkipunnerruksessa Pauliina Suomela, Simo Sistonen, Katja Kärkkäinen, Tiina Voho ja Liisa Tiensuu-Hirvonen.

Austinin MM-kilpailut jatkuvat lauantaihin.

Maria Kojoukhova nostaa penkistä vakuuttavat raudat 0:25
Katso, miten Maria Kojoukhova nostaa penkistä vakuuttavat raudat. Austinissa hän sijoittui naisten 52-kiloisten sarjassa klassisessa penkissä neljänneksi tuloksella 90 kiloa ja varustepenkissä viidenneksi tuloksella 105 kiloa.

Rauta on voimanoston maailmanennätystytölle kevyttä – Juuli Kostian, 17, näyttää voimansa kyykyssä, penkissä ja maastavedossa 0:57
Rauta on voimanoston maailmanennätystytölle kevyttä – Juuli Kostian näyttää voimansa kyykyssä, penkissä ja maastavedossa. Austinissa hän saavutti klassisessa penkissä 69-kiloisissa 18-vuotiaiden MM-hopeaa tuloksella 107,5 kiloa.

Suomen maailmanmestarit toistaiseksi penkkipunnerruksen MM-kisoissa Austinissa:

NostajaLajiIkäsarjaPainoluokkaTulos
Ninni KopolaVarustepenkkipunnerrus18-vuotiaat63-kiloiset107,5 kiloa
Riina HartikainenVarustepenkkipunnerrus23-vuotiaat52-kiloiset 80 kiloa
Pauliina SuomelaKlassinen penkkipunnerrus40-vuotiaat69-kiloiset100 kiloa
Simo Sistonen Klassinen penkkipunnerrus40-vuotiaat120-kiloiset220 kiloa
Katja KärkkäinenKlassinen penkkipunnerrus50-vuotiaat63-kiloiset85 kiloa
Tiina Voho Klassinen penkkipunnerrus50-vuotiaat84-kiloiset105 kiloa
Liisa Tiensuu-HirvonenKlassinen penkkipunnerrus70-vuotiaat63-kiloiset55 kiloa

Lue myös:

    Uusimmat