Mainos

Nilsiän Tahkovuori olympiamittoihin?

Nilsiän Tahkovuorelle kaavailtu jättihanke 650 metrin korkuisen mäen rakentamiseksi etenee. Yhteensä 260 miljoonan euron rakennushanke vaatisi toteutuakseen valtion takauksen.

Selvitys hankkeen taloudellisista toteuttamisedellytyksistä julkistettiin Kuopiossa eilen. Jos kaavailuista tulee totta, talviolympialaiset pystyttäisiin pitämään kokonaan Suomessa myös alppilajien osalta. Investointipankki PCA Corporate Finance Oy:n tekemän selvityksen mukaan mäki olisi valmis vuonna 2020.

Tarkoitus on siirtää Kemira Agron Siilinjärven kaivosten ylijäämämassaa noin 200 miljoonaa kuutiometriä Tahkovuorelle noin 24 kilometrin pituisella kuljettimella. Uusi rinne sijoittuisi Tahkovuoren nykyisen lomakeskusalueen eteläpuolelle. Alueen nykyinen korkeus on 200 metriä. 650 metrin korkeusero saataisiin aikaiseksi sekä korottamalla mäkeä että tekemällä 190 metrin syvyinen stadionkaivanto. Alueelle sijoittuisi myös K185 metrin lentomäki.

Kansainvälisestikin kysymyksessä on ainutlaatuinen ympäristöhanke. Keskeisenä lähtökohtana on saada ylijäämämassat hyötykäyttöön. Lisäksi hanke parantaisi Kemiran kaivoksen tulevia toimintaedellytyksiä. Hanke rahoitettaisiin pääosin kiinteistöjen ja tonttien myynnistä saaduilla tuloilla. Se vaatisi, että Tahkolle rakennettaisiin 20 vuoden aikana lisää noin 12000-15000 vuodepaikkaa.

Jatkossa on tarkoitus perustaa kehitysyhtiö Tahko Development Oy, joka vastaisi rakentamisesta ja rahoituksen hankkimisesta. Pohjois-Savon liiton maakuntajohtajan Antti Mykkäsen mukaan valtiontakauksista on jo käyty keskusteluja virkamiestaholla. Alustava kanta on ollut myönteinen.

Mykkäsen mukaan projektilla olisi suuret kansalliset ja itäsuomalaiset talous- ja työllisyysvaikutukset. Kokonaiskysynnän lisäys olisi 20 vuodessa yhteensä lähes 2,5 miljardia euroa. Työllisyysvaikutus olisi jopa 30000-40000 henkilötyövuotta.

Jatkossa ympäristöselvitys

Jatkossa on tarkoitus laatia hankkeen ympäristöselvitys ja maakuntakaava, jossa yhteydessä kuullaan kaikkia asianosaisia. Lopullinen toteuttamispäätös tehtäisiin näiden prosessien jälkeen vuosikymmenen puolivälissä.

Alustavasti asiasta on keskusteltu sekä ympäristöminiteriön että Pohjois-Savon ympäristökeskuksen kanssa, Mykkänen kertoi. Varsinainen rinnealue kattaa 200 hehtaaria. Maat ovat pääasiassa Nilsiän kaupungin ja seurakunnan omistuksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.