Niinistö ja Marin: Uutiset Puolasta huolestuttavia ja vakavia – "Sen jälkeen on johtopäätösten aika"

Venäjän ohjuksia osui Puolaan –"Kuolonuhrit tekevät asiasta vakavan" 1:04
Venäjän ohjuksia osui Puolaan – "Kuolonuhrit tekevät asiasta vakavan"

Uutiset Puolasta ovat huolestuttavia, kirjoittaa presidentti Sauli Niinistö Twitterissä. Tarkan ja vahvistetun tiedon saaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää, ja sen jälkeen on johtopäätösten aika, hän sanoo.

Tilannetta seurataan herkeämättä, hän kirjoittaa.

– Puolasta kantautuvat uutiset ovat vakavia. Suomi seuraa tiiviisti Puolan tilannetta ja odottaa lisätietoa tapahtumista. Seisomme Puolan rinnalla ja reagoimme kun käsillä on tarvittu tilannekuva. Yhdessä. Yhtenäisinä, kirjoittaa pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä.


Myös ex-pääministeri Alexander Stubb otti iskuihin kantaa.

Nato-maahan osuminen kahdella ohjuksella, harhautuneella tai ei, ei ole koskaan hyvä ajatus. Tärkeää pysyä rauhallisena. Tuki Ukrainalle kasvaa, Venäjän tukijat vähenevät, Stubb kirjoitti.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Minna Ålanderin mukaan puolustusliitto Natossa laukaistaan todennäköisemmin artikla neljä kuin artikla viisi Puolaan osuneiden ohjusten takia.

Neljännen artiklan mukaan Naton jäsenmaat neuvottelevat virallisesti yhdessä, jos jonkun mielestä jäsenmaan alueellinen koskemattomuus, poliittinen itsenäisyys tai turvallisuus on uhattuna.

Viidennen artiklan mukaan hyökkäys yhtä Naton jäsenmaata kohtaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenmaita kohtaan.

Aiemmin illalla yhdysvaltalaislähde kertoi uutistoimisto AP:n mukaan, että kaksi ihmistä olisi kuollut venäläisohjusten iskeydyttyä Puolaan. 

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjä kiistää ohjustensa osuneen Puolan alueelle. Yhdysvaltain puolustusministeriö on kertonut tutkivansa asiaa, mutta ettei voi vahvistaa mediatietoja venäläisohjusten osumisesta Puolaan lähellä Ukrainan rajaa. 

Lue myös:

    Uusimmat