Niinistö ja Putin puivat pikatapaamisessa Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita – selvyyteen ei päästy

Presidentti Sauli Niinistön päivä Arkangelissa oli napakka: ensin pitkä paneelikeskustelu, sitten lyhyt tapaaminen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Kahdenkeskiset neuvottelut jäivät niin lyhyiksi, etteivät presidentit edes ennättäneet tapaamisten tyypillisimpään vakio-aiheeseen eli Ukrainan tilanteeseen. 

– Kävimme kahdenvälisiä, konkreettisia asioita lävitse, ja sitten vähän kaipaamaani keskustelua siitä, että millainen on Yhdysvaltojen ja Venäjän suhde jatkossa, presidentti Niinistö kertoi tapaamisen jälkeen suomalaistoimittajille. 

Niinistö ei kuitenkaan saanut suurvaltojen suhteen luonteesta sen tarkempaa selvyyttä Putinin puheista. 

Geopolitiikkaa arktisilla alueilla 

Paneelikeskustelun aikana presidentit kävivät läpi laajemman aihekirjon yhdessä Islannin presidentti Gudni Johannessonin kanssa. 

Niinistö nosti avauspuheenvuorossaan esille arktisten alueiden lämpenemisen. 

– Jos menetämme arktisen alueen, menetämme koko maailman, hän sanoi. 

Niinistön mukaan geopoliittiset jännitteet eivät saa vaikuttaa arktiseen alueeseen. 

Putin taas totesi, ettei Venäjä aio "ryhtyä sotaan tai kilpailla Yhdysvaltain kanssa arktisesta alueesta". Vasta keskiviikkona hän kuitenkin kannusti Venäjän puolustusministeriötä ja tiedustelupalvelu FSB:tä turvaamaan Venäjän intressit alueella. 

Paneelin aikana Putin otti kantaa myös Yhdysvalloissa käynnistyneeseen tutkintaan Venäjän mahdollisesta sekaantumisesta maan presidentinvaaleihin. 

Kysymykseen Kremlin vaikutuksesta vaaleihin Putin vastasi ytimekkäästi. 

– Kuten presidentti Reagan sanoi, lukekaa huuliltani: Ei. 

Lausunto on siinä mielessä erikoinen, että todellisuudessa kuuluisan lauseen "lukekaa huuliltani: ei uusia veroja" sanoi George H.W. Bush vuonna 1988. Lause on usein listattu Yhdysvaltain presidenttien suurimpien valheiden joukkoon. 

Niinistö kierteli mielenosoituksia 

Keskustelun aikana Putin päätti Kremlin hiljaisuuden ja kommentoi lopulta Venäjällä sunnuntaina pidettyjä korruption vastaisia mielenosoituksia, verraten niitä arabikevääseen sekä Ukrainan Maidaniin. Putinin mukaan "jotkut poliittiset voimat" yrittävät heiluttaa tilannetta Venäjällä vaalien alla. 

Venäjän mielenosoitukset ovat herättäneet paljon kansainvälistä huomiota. Muun muassa norjalais- ja ruotsalaisministerit ovat peräänkuuluttaneet kokoontumisvapauden noudattamista.  

Kontrastina suomalaisministerit Kai Mykkänen (kok.) ja Timo Soini (ps.) ovat kommentoineet mielenosoituksia vähätellen, muun muassa muistuttaen mielenosoitusten olleen luvattomia. Venäjän mielenosoituksiin liittyvää tiukkaa lainsäädäntöä pidetään laajalti kokoontumisvapautta rajoittavana. 

Presidentti Niinistö kierteli kysymystä suomalaisministerien suhtautumisesta todeten, ettei Suomella tarvitse olla virallista kantaa asiaan. 

Jatkokysymykseen Niinistö vastasi liipaten Soinin aiempia kommentteja. 

– Demokratiaan kuuluu oikeus osoittaa mieltään, tietysti niiden säännösten puitteissa, Suomessakin, jotka mielenosoittamisesta on annettu. 

Suomessa mielenosoituksen järjestämiseen riittää ilmoitus poliisille. Venäjällä taas kaksi mielenosoittajaa ei saa seistä kyltin kanssa lähekkäin, mikä on johtanut niin sanottujen yhden miehen mielenosoitusten yleistymiseen maassa.

Lue myös:

    Uusimmat