Neymar hävitti Pelen uskomattoman ennätyksen historiaan – Brasilian päävalmentaja näpäytti supertähden arvostelijoita

Jalkapallotähti Neymar nousi lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa Brasilian maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijäksi. Hän viimeisteli kaksi täysosumaa, kun Brasilia murjoi MM-karsintaottelussa Bolivian lukemin 5–1. Neymar kasvatti maaottelumaaliensa määrän 79:een ja jätti taakseen 77 kertaa Brasilian paidassa osuneen Pelen.

Ottelu oli kuin Neymarin ura pienoiskoossa: pettymyksiä ja säihkettä. Hänellä oli mahdollisuus napata ennätys nimiinsä jo ottelun 17. minuutilla, kun 31-vuotias hyökkääjä pääsi yrittämään ottelun avausmaalia rangaistuspilkulta. Yritys epäonnistui, kun Bolivian maalivahti Guillermo Viscarra torjui heppoisen laukauksen. Muutama minuutti rangaistuspotkun jälkeen Neymar otti keltaisen kortin.

Brasilia karkasi pian johtoon Rodrygon täysosumalla ja lisäsi vauhtia toisella puoliajalla. Raphinha viimeisteli Neymarin esityöstä 2–0-lukemat, ja sitten Rodrygo teki ottelun toisen maalinsa.

Neymar onnistui viimein Rodrygon syötöstä 61. minuutilla ja nousi yksin Brasilian kaikkien aikojen maalintekijäksi.

Bolivian Victor Abrego kavensi vielä 1–4:ään. Neymar sinetöi loppulukemat yliajalla ja jätti Pelen kahden maalin päähän.

"Ihmisten täytyy hyväksyä hänet"

Neymar on pelannut maajoukkueessa 125 ottelua. Viime joulukuussa 82-vuotiaana kuollut Pele pelasi 92 maaottelua vuosina 1957–71 ja saavutti kolme maailmanmestaruutta. Neymar ei ole johdattanut Brasiliaa maailmanmestariksi.

Viime vuoden MM-kilpailuissa Brasilia putosi puolivälierissä ja nappasi nyt MM-karsinnoissa kotivoiton uuden päävalmentajan Fernando Dinizin ensimmäisessä ottelussa.

Diniz yltyi kehumaan supertähteään Neymaria.

– Monet eivät tienneet, mitä hän tulisi tekemään ja hän tuli tekemään mitä teki: piti hauskaa, teki kaksi maalia ja rikkoi ennätyksen, Diniz sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Neymar ei ole onnistunut nousemaan samanlaiseksi kansallissankariksi kuin Pele. Neymaria on syytetty pröystäilystä, eivätkä saavutukset maajoukkueessa vedä vertoja kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi usein mainitulle Pelelle. Siirto Saudi-Arabian sarjaan ei ollut omiaan parantamaan tuittupäänä ja filmaajana tunnetun Neymarin mainetta.

– Neymar on erittäin suuri esikuva. Ihmisten täytyy tunnustaa hänen hyvyytensä ja hyväksyä hänet, Diniz puolusteli.