New Yorkin pörssi nousussa, Trumpin yhtiön kurssi kipusi

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat keskiviikkona pörssipäivän päätteeksi nousussa muutaman päivän luisuman jälkeen.

Alkuvuodesta lukuisia ennätyksiä takonut laaja-alainen S&P 500 -indeksi ylsi keskiviikkona jälleen uusiin ennätyskorkeuksiin. Edellinen ennätys oli viime viikolta.

S&P 500 luisui huomattavasti päivän aikana, mutta singahti kaupankäynnin päättyessä noin 0,9 prosenttia plussan puolelle. S&P 500 on kiivennyt alkuvuonna päälle kymmenen prosenttia.

Keskiviikon päätteeksi teollisuusindeksi Dow Jones oli vuorostaan 1,2 prosentin nousussa ja teknologiapainotteinen Nasdaq kapusi 0,5 prosenttia.

– Huolimatta siitä, että inflaatio on pysynyt itsepintaisen korkeana, sijoittajat ovat vaikuttuneempia talouden tilasta ja kuluttajien sitkeydestä kuin he ovat huolissaan (Yhdysvaltain keskuspankin) Fedin koronalennusten siirtymisestä kauemmas tulevaisuuteen, sanoi Independent Advisor Alliance -yhtiön Chris Zaccarelli talousuutistoimisto Bloombergin mukaan.

Fedin edustaja lykkäisi koronalennuksia

Fed kertoi viime viikolla, että se on edelleen aikeissa alentaa ohjauskorkoja tämän vuoden aikana, vaikka pitikin ne vielä ennallaan. Pankki on kaavaillut tälle vuodelle kaikkiaan kolmea koronalennusta.

Fedin johtokunnan jäsen Christopher Waller sanoi kuitenkin keskiviikkona, ettei näe syytä kiirehtiä koronalennusten kanssa, sillä viime kuukausien inflaatioluvut ovat tuottaneet pettymyksen.

– Mielestäni on asianmukaista vähentää koronalennusten kokonaismäärää tai siirtää niitä pidemmälle tulevaisuuteen vastauksena viimeaikaisiin lukuihin, Waller sanoi New Yorkissa järjestetyssä konferenssissa.

Hänen mukaansa korko olisi hyvä pitää ennallaan ehkä pidempään kuin aiemmin oli ajateltu, jotta inflaatio voisi kestävästi jatkaa laskuaan kohti kahden prosentin tasoa, joka on Fedin pitkän aikavälin tavoite.

– Näen talouden tuotannon ja työmarkkinoiden jatkuvan vahvana, kun taas inflaation hillitseminen on hidastunut, Waller sanoi.

Hänen mukaansa edellisen noin vuoden aikana inflaation vähentämisen kanssa nähtiin huomattavaa edistystä, mutta nyt hän arvioi kehityksen voineen jopa pysähtyä. Tämän varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin Wallerin mukaan lisää tietoa. 

Trumpin yhtiö nousussa

Yksittäisistä yhtiöistä plussalle päätyivät muun muassa laitevalmistaja Apple ja sähköautoja valmistava Tesla. Tekoälybuumista merkittävää nostetta alkuvuoden aikana saanut teknologiayhtiö Nvidia sen sijaan sukelsi jokseenkin.

Apple oli keskiviikon päätteeksi plussalla noin 2,1 prosenttia ja Tesla noin 1,2 prosenttia. Nvidia puolestaan luisui 2,5 prosentin verran.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin yhtiö Trump Media & Technology Group (TMTG) päätyi Bloombergin ja Financial Timesin mukaan niin ikään selkeästi plussan puolelle.

Trumpin sosiaalisen median Truth Socialin taustalla oleva TMTG teki tiistaina pörssidebyyttinsä, joka mahdollistui, kun yritys yhdistyi jo aiemmin pörssiin listautuneen Digital World Acquisitionin kanssa. Sekä Bloomberg että Financial Times kuvailevat tiistaista avauspäivää vahvaksi.

Financial Timesin mukaan TMTG:n osakkeiden arvo on noussut nyt jo yli 30 prosenttia sen jälkeen, kun kaupankäynti alkoi tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat