New Delhissä ilma on niin saasteista, että viranomaiset julistivat hätätilan – näkyvyys pahimmillaan vain 200 metriä

New Delhissä vuoden saasteisimmat päivät – näkyvyys pahimmillaan vain 200 metriä 1:12

Intian pääkaupungissa New Delhissä kuluneet kaksi päivää ovat olleet saasteisimmat vuoteen. Viranomaiset ovat nostaneet ilmanlaatua osoittavan tilan "ankaraan" ja "hätätilaan".

Saastemittarin nousu punaiselle tarkoittaa viranomaisten mukaan sitä, että ilma voi aiheuttaa vakavia ongelmia myös täysin terveille ihmisille. 

Muutenkin saasteisen kaupungin tilaa pilaavat joulun aikaan poikkeuksellisen kylmän ilman ja tuulettomuuden yhdistelmä. Noin 20 miljoonan asukkaan kaupunkia vaivaavat liikenteen, hiilivoimalaitosten ja asukkaiden kotona polttamien tulien aiheuttamat savusumut. 

Ilmassa olevia haitallisia partikkeleita mittaavan niin sanotun PM-indeksin mukaan kaupungissa luku on tänään keskimäärin 449, kun yli sadan menevää lukua pidetään epäterveellisenä. Pahimmillaan luku on ollut 654.

Heikoimmillaan näkyvyys kaupungissa on tänään ollut vain 200 metriä. 

Kaupungin viranomaiset ja Intian hallitus ovat kiistelleet pitkään jättikaupungin kroonisesta huonosta hengitysilmasta. 

– Jos tämä ei ole hätätilanne, niin mikä sitten on, kysyy New Delhissä toimiva ympäristöaktivisti Vimlendu Jha uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 14 maailman saastuneinta kaupunkia löytyy Intiasta. New Delhi on kuudenneksi saastunein. 

Lancet Planetary Healthin mukaan viime vuonna Intiassa ilmansaasteisiin kuoli 1.24 miljoonaa ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat