Nettiapteekit odottavat lakimuutosta ja e-reseptiä

Lääkkeiden osto internetin kautta on tulossa mahdolliseksi myös Suomessa. Lääkeneuvontaan muutoksia tuova lakiesitys menee eduskuntaan alkuvuodesta. Lisäksi Kotkassa ja Turussa päästään vuodenvaihteen jälkeen testaamaan pitkään odotettua sähköistä eli e-reseptiä.

Lääkelaitoksen ehdotuksen mukaan apteekkien ei enää tarvitsisi antaa lääkeneuvontaa asiakkaalle, joka on ostamassa ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä. Muutoksen myötä lääkeneuvonta muuttuisi itsehoitolääkkeiden osalta apteekkien lakisääteisestä velvollisuudesta potilaan oikeudeksi. Neuvontaa olisi siis annettava vain potilaan niin halutessa.

Lääkelaitoksen tavoitteena on, että verkon välityksellä voi tulevaisuudessa tilata myös reseptilääkkeitä. Niiden käyttäjiä apteekkien on neuvottava. Neuvonnan saamiseksi potilaan ei kuitenkaan tarvitsisi välttämättä käydä apteekissa. Mahdollisia vaihtoehtoja neuvonnan toteuttamiseksi ovat Ruotsin mallin mukaisesti neuvonta puhelimitse tai netin kautta.

Jotta nettiapteekki voisi toimittaa reseptilääkkeitä, lääkemääräykset on välitettävä sähköisesti. Valtakunnallisesti sähköisen reseptin pitäisi olla käytössä vuonna 2011. Kotkan ja Turun apteekit ja terveyspalvelut ottavat e-reseptin käyttöön jo ensi vuoden alussa.

Nettiapteekin toteutumiseen vaikuttavat lisäksi kaupantekoon liittyvät turvallisuuskysymykset. Lääkelaitos jarruttaa apteekkien intoilua, jotteivät sekalaiset verkkopalveluratkaisut pilaa alan mainetta. Lääkelaitos vaatiikin nettiin pyrkiviltä apteekeilta selkeitä liiketoimintasuunnitelmia esimerkiksi maksutapahtumien turvaamiseksi.

Viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Suomen Apteekkariliitosta muistuttaa, että nettikauppa on toteutuessaan ainakin aluksi melko vähämerkityksinen osa apteekkien kauppaa. Kostiainen arvioi, että suurin asiakasryhmä ovat haja-asutusalueiden asukkaat, mutta myös nettikauppaan tottuneet nuoret aikuiset kiinnostunevat uudesta vaihtoehdosta.

- Kivijalka-apteekkeja tarvitaan edelleen, sillä ihmiset haluavat edelleen asioida kasvotusten ammattilaisten kanssa. Mitään hintaetua nettiapteekki ei lääkkeissä tarjoa, päinvastoin: hintaan tulevat postikulut päälle, Kostiainen muistuttaa.

Ruotsissa alkoi 2006

Lääkemyynnin siirtyminen verkkoon on edennyt eri maissa eri tahtia. Ruotsissa, jossa apteekkitoiminta on valtion monopoli, nettiapteekki on toiminut vuodesta 2006. Jo yli miljoona Ruotsin apteekkien asiakasta on tallentanut reseptinsä nettiin.

Apoteketin palvelu ehdottaa asiakkaalle lääkkeen valinnan jälkeen halvinta vaihtoehtoa. Toimitus kotiin kestää 2-5 päivää. Lääkkeet tulevat vesitiiviissä paketissa, jonka ulkonäkö ei paljasta sisältöä.

- Esimerkiksi Tanskassa järjestelmä on samantyyppinen kuin Suomessa.

Siellä nettiapteekki ei ole myöskään edennyt nopeammin, Lääkelaitoksen valvontaosaston päällikkö Jussi Holmalahti kertoo.

- Saksan ja Hollannin välillä verkkokauppa ylittää maiden rajan, sillä saksalaiset tilaavat halvempia lääkkeitä Hollannista. Siellä ei ole suorakorvausjärjestelmää, vaan korvaukset haetaan jälkikäteen. Halvempi lääke on myös saksalaisten vakuutusyhtiöiden etu.

Suomessa lääkkeiden verkkokauppaa testaa jo Pietarsaaressa toimiva Bothnia-apteekki. Lähikuntien asukkaat voivat tilata Bothniasta itsehoitolääkkeitä. Lääkkeet tulevat postitse, tai ne voi hakea itse apteekista. Neuvonta annetaan puhelimitse.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat