Mainos

Nepalin pääministeri erosi rauhan vuoksi

Nepalin pääministeri Madhav Kumar Nepal on eronnut. Maolaisliikkeen vastustama pääministeri Nepal perusteli eroaan poliittisten rauhan säilyttämisellä. Maan maolaisliike vastusti Nepalia ja oli vaatinut hänen eroaan.

- Olen päättänyt erota, jotta rauhanprosessi saadaan vietyä loppuun, uusi perustuslaki laadittua ja nykyinen poliittinen umpisolmu auottua, Nepal sanoi eropuheessaan.

Maltillinen kommunisti Nepal nousi pääministeriksi viime vuoden toukokuussa 22 puolueen yhteisenä ehdokkaana. Hallituksen suurin ryhmä maolaiset boikotoi äänestystä.

Nepalissa nähtiin suurmielenosoituksia toukokuussa, kun kymmenettuhannet maolaisliikkeen kannattajat vaativat hallituksen eroa ja maahan maolaisten johtamaa hallitusta. Keskiviikkona maolaiset kiittivät Nepalin päätöstä väistyä virastaan.

- Aiomme pyrkiä muodostamaan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen, kaikki puolueet yksimielisesti, maolaisten edustaja sanoi.

Muut puolueet ovat vaatineet maolaisia ensin purkamaan kapinallisleirinsä, mihin entiset sissit eivät ole suostuneet. Nepalin 10-vuotinen sisällissota päättyi maolaississien ja hallituksen rauhansopimukseen vuonna 2006. Kahta vuotta myöhemmin maolaiset voittivat vaalit.

Maolaiset ovat enemmistönä maan parlamentissa. He ovat vaatineet jo pitkään pääsyä mukaan yhteishallitukseen. Aiempi maolaisten johtama hallitus kaatui viime vuoden maaliskuussa, kun presidentti kumosi sen päätöksen erottaa armeijan komentaja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.