Neljännesmiljoona albaania loukussa Kosovossa

Yli 250 000 albaania on loukussa Kosovon metsissä ja vuoristoalueilla ilman ruokaa tai suojaa, sanoi sotilasliitto Naton päätiedottaja Jamie Shea tänään. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että Kosovosta on paennut naapurimaihin 315 000 ihmistä.

Shea vakuutti CNN-tv-yhtiön haastattelussa, että Nato on päättänyt vakaasti toimittaa apua näille Kosovosta naapurimaihin paenneille ihmisille. Shea sanoi myös, että Nato on kiristänyt vaatimuksiaan Jugoslavialle. Nato aikoo ajaa Jugoslavian joukot Kosovosta ilmavoimiensa avulla. Kosovon albaanit pääsevät sen jälkeen palaamaan koteihinsa Naton suojeluksessa.

-Emme voi jättää Kosovoon humanitaarista tyhjiötä Jugoslavian joukkojen vetäydyttyä. Nato lähettää Kosovoon joukkoja turvallisuuden ja vakauden luomiseksi. Tämä on asia, joka presidentti Milosevicin on pakko hyväksyä, Shea snoi.

Myös Naton pääsihteeri Javier Solana on sanonut, että Nato-joukot suojaavat albaanien paluuta Kosovoon. Nato-maat eivät ole kuitenkaan vielä virallisesti hyväksyneet hanketta Nato-joukkojen lähettämisestä Kosovoon albaanien suojaksi sen jälkeen kun Jugoslavian joukot on karkotettu sieltä.

Uusi linja

Nato-maiden kantana on aiemmin ollut, että Naton joukkoja lähetetään Kosovoon vasta sitten kun Jugoslavia ja Kosovon albaanit ovat molemmat allekirjoittaneet rauhansopimuksen. Rambouillet'n rauhansopimuksessa, jonka albaanit allekirjoittivat mutta serbit eivät, kaavailtiin vielä, että Jugoslavia saa jättää Kosovoon 3 500 miehen turvallisuusjoukot. Rauhansopimusta valvomaan oli Kosovoon määrä lähettää Naton sotilaita. Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Kenneth Bacon sanoi, että nyt Jugoslavian joukkojen jääminen Kosovoon ei tule enää kysymykseen.

Pentagon korostaa silti edelleen, että sotilasliitto ei aio tunkeutua maavoimien avulla Kosovoon. Naton joukkoja on tarkoitus käyttää rauhanturvaamiseen, ei hyökkäämiseen, sanoo Pentagon.

Pakolaisten suoja-alue Makedoniaan

Makedonia on suostunut pakolaisten suoja-alueen perustamiseen lähelle Kosovon rajaa, kertoi Britannian ulkoministeri Robin Cook tänään. Kansainvälisesti johdetulle suoja-alueelle voidaan sijoittaa 100 000 pakolaista Kosovosta. Cook kertoi, että pakolaisten suoja-aluetta hoitavat YK ja Naton Makedoniassa olevat joukot.

Makedonia ilmoitti eilen, että maahan oli tullut 55 000 pakolaista Kosovosta ja että rajalla oli odottamassa 50 000 muuta pakolaista pääsyä Makedoniaan. Pakolaisvirran laajuuden vuoksi Makedonia sanoi tuolloin päästävänsä rajalla odottavista maahan vain kaikkein huonoimmassa kunnossa olevat ja ne, jotka voivat päästä kolmansiin maihin.

Pristinan kaikki albaanit lähteneet

YK:n mukaan serbit ovat tyhjentäneet Kosovon pääkaupungin Pristinan kokonaan albaaneista. Jugoslavian turvallisuusjoukot lähettivätkin jälleen tänään Kosovon albaanipakolaisia täynnä olleen junan Makedoniaan. Paikalla olleen uutistoimisto Reutersin valokuvaajan mukaan juna pysäytettiin kolmen kilometrin päässä rajasta, ja pakolaiset pakotettiin kävelemään loppumatka junanraiteita pitkin samalla kun serbijoukot ampuivat heidän päänsä yläpuolelle. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut.

Makedonian rajalle jääneiden kymmenientuhansien pakolaisten tilanne heikkenee koko ajan, kertoi paikalla käynyt valokuvaaja. Hänen mukaansa alue on täynnä ihmisten ulosteita ja pakolaiset tappelevat avustustyöntekijöiden jakamasta vähäisestä ruokamäärästä.

Paavi vaati rauhaa Kosovoon

Paavi Johannes Paavali II vetosi tänään maailmaan, jotta Kosovossa päästään rauhaan ja pakolaiset pääsevät palaamaan koteihinsa Kosovoon. Noin 30 000 ihmistä kokoontui tänään Pietarinkirkon aukiolle Roomaan kuulemaan paavin perinteistä pääsiäismessua. Paavi vetosi jo ennen messun alkua Kosovon rauhan ja pakolaisten puolesta. Vatikaani yritti viime viikolla turhaan saada Kosovon kriisin osapuolet sopimaan pääsiäisajan tulitauosta.
(STT-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat