Neljä syyrialaista yritti hankkia uudet ajokortit kadonneiden tilalle – joutuivat huijatuiksi ja syytetyn penkille

4:26
Ajokorttiväärennöksiin on ennenkin liittynyt rikostutkintoja.

Neljä Syyriasta kotoisin olevaa henkilöä joutui syytetyksi väärennyksestä yritettyään hankkia kotimaastaan uudet ajokortit kadonneiden tilalle.

Tapaus sattui viime vuonna Vantaalla.

Syytetyt olivat kontakteillaan olleet yhteyksissä Syyriassa oleville tahoille, jotka lupasivat rahaa vastaan hankkia heille uudet ajokortit, jos heille lähetetään kuvat ja syntymäajat.

Paluupostissa Turkin kautta syytetyt saivat kuitenkin väärennetyt ajokortit, joissa kaikissa oli samanlainen allekirjoitus. Syytetyistä moni oli ilmeisesti luku- ja kirjoitustaidoton, eivätkä he siksi pohtineet asiakirjojen aitoutta.

Vääriä kortteja oli vaikea erottaa aidoista

Oikeudessa pohdittavaksi tuli, olivatko syytetyt syyllistyneet rikokseen. Kaikki osapuolet olivat yhtä mieltä siitä, että asiakirjat oli todistettu vääriksi, vaikka ne olikin varsin vaikeaa erottaa aidoista.

Oikeus arvioi, ettei syytetyillä  ollut motiivia hankkia vääriä asiakirjoja, vaan tarkoituksena oli saada asianmukainen asiakirja heidän ajo-oikeudestaan.

Oikeuden mukaan oli kuitenkin selvää, ettei syytettyjen menettelytavoilla tai selvityksillä pitäisi voida saada ajokorttia kadonneen tilalle missään maassa. Toisaalta syytetyt olivat kertoneet, että heidän käsityksensä mukaan asiat hoituivat Syyriassa virastoissa olevien tuttujen avulla. 

– Tällaisen menettelytavan toimivuus sotaa käyvässä maassa ei liene täysin poissuljettu, oikeus arvioi.

Oikeudessa jäi varteenotettava epäily siitä, että syytetyt olisivat väärennyttäneet ja tahallaan hankkineet vääriä ajokortteja. Syytteet hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja