BBC: Slovakia kieltäytyy muslimipakolaisista – "meillä ei ole moskeijoita"

Slovakia ei aio vastaanottaa muslimipakolaisia Syyriasta, kertoo BBC.

Maan sisäministeriön mukaan Slovakia aikoo hyväksyä maahan vain kristittyjä, kun se ottaa vastaan 200 syyrialaispakolaista osana EU-sopimusta.

Slovakia perustelee päätöstä sillä, etteivät muslimit tuntisi oloaan kotoisaksi maassa muun muassa siksi, että Slovakiassa ei ole moskeijoita.

Sisäministeriön edustajan mukaan kyse ei ole syrjinnästä vaan Slovakian sisäisen yhtenäisyyden säilyttämisestä.

EU-maat ovat sopineet 32 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta unionialueelle kahden seuraavan vuoden aikana. Tavoitteena oli alun perin päättää 40 000 pakolaisen sijoittamisesta ympäri Eurooppaa, mutta unionimaat eivät päässeet tästä sopuun.

Pakolaisten vastaanottaminen kirjattiin sopimukseen vapaaehtoiseksi, sillä osa EU-maista Slovakia mukaan lukien ei suostunut hyväksymään esitettyjä pakolaiskiintiöitä.

– Tahdomme todella auttaa Eurooppaa tämän siirtolaisaallon kanssa, mutta me olemme vain kauttakulkumaa, eivätkä ihmiset halua jäädä Slovakiaan, sisäministeriön edustaja Ivan Metik kommentoi BBC:lle.

Kuluvan vuoden aikana EU-alueelle on saapunut jo liki 340 000 maahanpyrkijää. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion mukaan Eurooppaan saapujien määrä vain kasvaa lähitulevaisuudessa.

Suomen osuus EU-alueelle pyrkivien turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta on 792 ihmistä kahdessa vuodessa. 

Lue myös:

    Uusimmat