Äärioikeisto marssi Helsingissä poliisin tiukassa valvonnassa

2:34

Äärijärjestöt osoittivat itsenäisyyspäivänä Helsingissä mieltään kahdella eri marssilla poliisin tarkassa valvonnassa. Lisäksi Helsingissä marssi suurempi, natseja vastustanut mielenosoitus.

Poliisi otti mielenosoituksista ja niiden ympäriltä kiinni yhteensä kymmenen ihmistä. Pääosin mielenosoitukset sujuivat melko rauhallisesti ilman suurempia välikohtauksia. Mellakkavarusteilla varautunut poliisi oli kaikissa mielenosoituksissa vahvasti läsnä, ja osalla poliiseista oli paineilma-aseita. Poliisi kertoi Twitterissä valvoneensa järjestystä myös 22 miehittämättömän ilma-aluksen avulla ja luonnehti kaiken sujuneen suunnitelmien mukaan.

Helsingin poliisin viestintäjohtajan Juha Hakolan mukaan kaikki kiinniotetut ovat suomalaisia. Hakolan mukaan kiinniotetuista yksi oli nainen, muut miehiä. Kaikki kiinniotetut olivat myöhään keskiviikkona edelleen poliisin hallussa.

Yksi kiinni otetuista häiriköi Hakaniemestä lähtenyttä natseja vastustavaa kulkuetta ja kaksi Narinkkatorilla ollutta uusnatsien kulkuetta. Ainakin toinen Narinkkatorilla kiinni otetuista miehistä osallistui uusnatsien mielenosoitukseen.

Yksi kiinni otettu haastoi riitaa sivullisen kanssa ja heitti tätä oluttölkillä, ja yhdeltä löytyi Töölössä kaasusumutin. Loput heittelivät kananmunilla Töölöntorilta lähtenyttä äärijärjestöjen 612-mielenosoituskulkuetta tai häiritsivät sitä muuten.

Hakola ei täsmennä, kuuluvatko kiinni otetut uusnatseihin vai niitä vastustaviin ryhmiin.

Pari tuhatta vastamielenosoittajaa

Iltapäivällä marssivat sekä uusnatsit että heitä vastustaneet mielenosoittajat. Uusnatsien marssilla oli vajaat 500 osallistujaa, kun taas vastamielenosoittajia oli pari tuhatta.

Uusnatsit marssivat Narinkkatorilta Kisahallille, kun taas samaan aikaan liikkeellä olleet vastamielenosoittajat Hakaniemestä Töölön Taivallahden puistoon.

Uusnatsien mielenilmauksessa oli mukana muun muassa hiljattain kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä ja Soldiers of Odin -järjestön väkeä. Lisäksi muutama marssija kantoi saksalaisen NPD-natsipuolueen nuorisojärjestön Junge Nationaldemokratenin lippuja.

Uusnatsien kulkueessa huudettiin muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.), sisäministeri Paula Risikon (kok.) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen nimeä ja haukuttiin heitä maanpettureiksi. Kulkueen päätteeksi pidetyissä puheissa siteerattiin muun muassa Adolf Hitleriä.

Yhden puheista piti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ruotsalainen johtaja Simon Lindberg.

Ruotsalaisnatsit jäivät rannalle

Osa uusnatseista jatkoi oman kulkueensa päätyttyä äärijärjestöjen 612-kulkueeseen, joka lähti Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle alkuillasta. Hietaniemeen saapui poliisin arvion mukaan noin 2 800 mielenosoittajaa.

Vaikka järjestäjien mukaan poliittisten tunnusten käyttäminen marssilla on kielletty, Pohjoismainen vastarintaliike osallistuu kulkueeseen tunnustensa kanssa. Sekä uusnatsien marssille että 612-kulkueeseen osallistui Asema-aukion kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä tuomittu Jesse Torniainen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Hakolan mukaan poliisilla ei ollut tietoa, että paikalle olisi saapunut ennalta huhuttuja venäläisiä uusnatseja. Osa ruotsalaisistakin natseista joutui jäämään kotiin, kun Viking Line kieltäytyi tiistaina Tukholmassa ottamasta laivamatkalle mukaan uusnatsien joukkoa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja