NBC: Trump valitsi ex-öljypomon ulkoministeriksi – läheiset suhteet Putiniin

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valinnut maan seuraavaksi ulkoministeriksi Rex Tillersonin, kertoi NBC lauantaina lähteisiinsä perustuen.

NBC:n lähteiden mukaan virallinen nimitys julkistetaan ensi viikolla.  
Tillerson on öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtaja. Hänellä on läheiset liikesuhteet muun muassa Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.  

Tillersonia, 64, on pidetty ennakkosuosikkina ulkoministerin tehtävään. Hän on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien. Tillersonin on odotettu jäävän eläkkeelle ensi vuonna.   

Tillersonin mahdollisen valinnan on arvioitu synnyttävän eturistiriitoja, sillä ExxonMobililla on toimintaa yli 50 maassa.  

Giuliani ei enää käytettävissä  

Vahvana ulkoministeriehdokkaana pidetty Rudy Giuliani, 72, päätti aiemmin, ettei ole käytettävissä Trumpin hallituksessa. Giuliani teki selväksi Trumpin vaalivoiton jälkeen, että on kiinnostunut ulkoministerin tehtävästä.   

Yhdysvaltalaismedia on kuitenkin nostanut esille Giulianin liike-elämän järjestelyjä, jotka olisivat voineet aiheuttaa eturistiriitoja.  

Trumpin tiedotteen mukaan Giuliani päätti itse, ettei halua enää olla yksi niistä ihmisistä, joita Trump harkitsee valitsevansa hallitukseensa.

– Rudy olisi ollut erinomainen useissa eri rooleissa hallituksessa, mutta arvostan ja ymmärrän hänen syitään jäädä yksityiselle sektorille, Trump sanoi tiedotteessa.  

Useita nimiä ollut esillä  

Giulianin ja Tillersonin lisäksi ulkoministeriksi on spekuloitu useita muitakin. Esillä ovat olleet muun muassa republikaanivaikuttaja Mitt Romney, entinen liikemies ja nykyisin Tennesseetä senaatissa edustava Bob Corker sekä CIA:n entinen johtaja David Petraeus.  

Romney on ollut epäsuosittu Trumpin leirissä. Hän arvosteli Trumpia voimakkaasti tämän vaalikampanjan aikana.

Romney kuitenkin soitti Trumpille tämän vaalivoiton jälkeen, ja myöhemmin miehet ovat myös tavanneet toisensa kasvotusten.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja