NBC: Pohjois-Korea valmistaa yhä salaa ydinmateriaalia – "He yrittävät huijata Yhdysvaltoja"

Satelliittikuvat julki: Pohjois-Korea on jatkanut ydinvoimalansa rakennustöitä 0:56

Yhdysvaltojen tiedusteluelimet uskovat, että Pohjois-Korea kehittää yhä salassa ydinaseistustaan. Asiasta kertoo uutiskanava NBC News.

NBC Newsin tiedustelulähteiden mukaan Pohjois-Korealla on yleisesti tunnetun Jongbonin tehtaan lisäksi useita salaisia kohteita, joissa se yhä rikastaa uraania ydinaseita varten.

Videolla kerrotaan 38North -ryhmän raportista, joka sanoo Pohjois-Korean yhä jatkavan ydinaseiden valmistusta.

Kanavan haastattelemien tiedusteluelimien mukaan Pohjois-Korea on keväällä jopa lisännyt rikastetun uraanin tuotantoa samalla, kun se on neuvotellut vihollistensa Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean kanssa. Haastateltujen mukaan maa pyrkii neuvotteluilla peittämään huomion ydinaseohjelmansa jatkumiselta.

Todisteita ydinaseohjelman loppumisesta ei ole

NBC News haastatteli yhteensä yli kymmentä henkilöä viidestä eri viranomaisesta, muun muassa keskustiedustelupalvelu CIA:sta. Se suostuivat puhumaan NBC:lle sillä ehdolla, ettei heidän henkilöllisyyksiään julkaista.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un sanoi keväällä, että Pohjois-Korea on valmis luopumaan ydinaseestaan. Maa onkin lopettanut viime vuoden lopulle jatkuneet ydin- ja ohjuskokeet.

Yksi NBC Newsin haastattelema amerikkalaisviranomainen on kuitenkin sitä mieltä, että mitään todisteita ydinaseohjelman lopettamisesta ei kokeiden loppumisesta huolimatta ole. 

– Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että he [Pohjois-Korea] olisivat lopettaneet ydinaseiden valmistamisen tai vähentäisivät niiden määrää varastoissaan. Sen sijaan on olemassa lähes kiistattomia todisteita siitä, että he pyrkivät huijaamaan Yhdysvaltoja, sanoi yksi amerikkalaisvirkamies nimettömänä NBC Newsille. 

Viranomaiset ja Valkoinen talo kieltäytyvät kommentoimasta

Kim Jong Un tapasi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin valtavasti huomiota saaneessa huippukokouksessa Singaporessa viime kuussa. Tapaamisessa johtajat eivät päättäneet konkreettisista asioista, mutta hyväksyivät kuitenkin julistuksen, jossa Pohjois-Korea sitoutui työskentelemään ydinaseettoman Korean niemimaan puolesta.

Vastalahjana Yhdysvallat lupasi lopettaa sotaharjoituksensa Etelä-Korean kanssa ja ilmoitti harkitsevansa myöhemmin Etelä-Koreassa olevien joukkojensa vähentämistä. Tapaamisen jälkeen Trump äityi ilmoittamaan, että Pohjois-Korean ydinaseet eivät enää ole uhka.

Sekä Yhdysvaltojen ulkoministeriö että CIA kieltäytyivät kommentoimasta viranomaislausuntoja NBC:lle. Myöskään Valkoinen talo ei ole toistaiseksi halunnut kommentoida asiaa.

Lähteet: NBC, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat