Navalnyi-tukimielenosoituksia käynnissä ympäri Venäjää: useita satoja otettu kiinni

Mielenosoituksia on ollut tänään käynnissä lukuisissa venäläiskaupungissa. Muun muassa Navalnyin läheinen liittolainen ja oppositiopoliitikon tiedottaja ovat kiinni otettujen joukossa.

Venäjän poliisi oli varoittanut ihmisiä ottamasta osaa viranomaisten mukaan laittomiin kokoontumisiin. He olivat vedonneet muun muassa koronasäännöksiin. Poliisi on ottanut eri puolilla maata kiinni yli tuhat vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukijaa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

MTV Uutisten lähettämän suoran videokuvan perusteella Moskovaan oli illalla kerääntynyt suuri joukko ihmisiä, jotka marssivat kaupungin keskustassa.

Mielenosoituksissa on vaadittu vangitun Navalnyin vapauttamista. Protestit alkoivat Venäjän Kaukoidässä, missä mielenosoittajat huusivat presidentti Vladimir Putinin vastaisia iskulauseita.

Mielenosoittajat syyttivät viranomaisia ihmisoikeuksien loukkaamisesta.

–  Hän (Navalnyi) yritti puhua laittomuudesta, johon hallinto on syyllistynyt, sanoi Vadim Sobolev uutistoimisto AFP:lle Vladivostokissa.

Mielenosoituksia on ollut maan eri puolilla, esimerkiksi Siperiassa Novosibirskin, Irkutskin ja Tomskin kaupungeissa.

Moskovassa Maneesiaukio Kremlin lähellä on eristetty, ja kaupungin keskustassa on kymmeniä poliisiautoja, kertoi AFP:n toimittaja. Videokuvan perusteella paikalla on suuri määrä mellakkavarusteisia poliiseja.

Etsintöjä Navalnyin Pietarin-toimistolla

Navalnyin liittolaisten mukaan poliisi on tehnyt tänään etsintöjä Navalnyin Pietarin-toimistoilla ja ottanut kiinni oppositiovaikuttajan läheisen liittolaisen Ljubov Sobolin ja tiedottaja Kira Jarmyshin.

–  Etsintöjä on tehty aamuvarhaisesta. Toimiston kuvaaja sekä useita vapaaehtoisia ja aktivisteja on ollut kohteena, toimiston Twitter-tilillä kirjoitettiin.

Sobolin asianajajan Vladimir Voroninin mukaan siviilipukuiset poliisit ottivat Sobolin kiinni taksista. Voroninin mukaan Sobol vietiin poliisiasemalle, mutta häntä ei päästetty pois poliisiautosta.

Kansalaisjärjestö OVD-infon mukaan poliisi on tehnyt etsintöjä ja ottanut kiinni aktivisteja yli kahdessakymmenessä kaupungissa.

Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä osallistumasta mielenilmauksiin, jotka ovat heidän mukaansa laittomia. Viranomaiset ovat vedonneet muun muassa koronasäännöksiin.

Navalnyin tukijoukkojen koolle kutsumissa mielenosoituksissa tammi- ja helmikuussa otettiin kiinni yli 10 000 ihmistä ympäri maata.

Navalnyi kärsii parhaillaan noin kahden ja puolen vuoden mittaista vankilatuomiota rangaistussiirtolassa runsaan sadan kilometrin päässä Moskovasta. Hän on ollut syömälakossa kolme viikkoa, jotta saisi parempaa lääkärinhoitoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja