Naudanliha on varsinainen ilmastopahis

Ruoka aiheuttaa neljäsosan kotitalouden kasvihuonepäästöistä. Ilmaston kannalta ei siis ole yhdentekevää, mitä ruokaa lautaselle valitsee.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Juha-Matti Katajajuuri päivitti tutun lautasmallin kolmella ohjeella mahdollisimman ilmastomyönteiseksi.

1. Naudanliha pois

Tilalle sian-, tai broilerinlihaa tai proteiinipitoisia kasvikunnan tuotteita.

- Jos ajatellaan ruoan hiilijalanjälkeä niin ehkä yksi kaikkein eniten aiheuttava tekijä on naudanliha. Nykykäsityksen mukaan esimerkiksi sen korvaaminen sian-, ja broilerinlihalla tai vaihtoehtoisesti kasvikunnan soijapohjaisilla tuotteilla, palkokasveilla, siemenillä on erittäin hyviä ratkaisuja.

2. Riisin sijaan perunaa tai pastaa

- Riisi kuormittaa eniten ilmastoa. Siirtymällä perunaan tai pastaan saadaan ilmastosäästöjä aikaiseksi.

3. Kasvihuonetuotteiden tilalle kauden juureksia, marjoja, sieniä ja tuontihedelmiä

- Kotimaisella kasvihuonetuotannolla on monia vahvuuksia ympäristön kannalta, mutta samaan aikaan niiden hiilijalanjälki on suhteellisen suuri. Tuontihedelmillä on suhteellisen pieni hiilijalanjälki, selvästi pienempi kuin kasvihuonetuotannon vastaavilla.

Ruokajuomista puhuttaessa Katajajuuri suosittelee maidon korvaamista vesijohtovedellä. Vesijohtoveden suosiminen onkin ehkä helpoin arjessa toteutettava ilmastomyönteinen ratkaisu.

Hiilijalanjälkimerkki kertomaan ruoan ilmastokuormittavuudesta?

Katajajuuri muistuttaa, että ruoan hiilijalanjäljen laskentaan tulisi sisällyttää kaikki toimitusketjuvaiheet alkutuotannosta kuluttajalle asti. Tätä matkaa kuvaava, eri tuotteiden välillä vertailukelpoinen hiilijalanjälkimerkki onkin kehitteillä. Toteutuessaan merkki tarjoaisi kuluttajille helpomman tavan valita ilmastomyönteisempiä tuotteita.

Lue myös:

    Uusimmat