Natsi-ajan sanonnat jälleen poliitikkojen käytössä Saksassa – Hitlerin sanat Lügenpresse ja Volksverräter suosittuja jälleen

Saksassa äärioikeistolaisten poliitikkojen suosioon ovat jälleen nousseet monet sellaiset sanat ja sanonnat, joita natsit käyttivät 30-luvulla.

Esimerkiksi islamia vastustava Pediga-liike käyttää mediasta jatkuvasti sanaa "Lügenpresse" eli valehteleva lehdistö. Samaa ilmaisua käytti jo 1920-luvulla Adolf Hitler, joka halusi vähentää lehdistön arvovaltaa.

Oikeistolaiset mielenosoittajat käyttivät taannoin Angela Merkelin hallituksesta sanaa "Volksverräter", joka suomeksi kääntyy maanpetturiksi. Saksassa sanalla on kuitenkin myös kaksoismerkitys, sillä Hitler käytti sanaa heitä kohtaan, joita piti tuolloisen natsihallinnon vihollisina.

Ministereitä syytetään maanpettureiksi

Nykyiset mielenosoittajat viittaavaat maanpetturuudella siihen, että nykyhallitus on päästänyt maahan satojatuhansia turvapaikanhakijoita.

Koska Saksassa natsiajan käytäntöjen esittäminen positiivisessa valossa on lailla kielletty, on lehdistössä vaadittu natsiajan sanojen käyttäjiä edesvastuuseen.

Jotkut poliitikot ovat käyttäneet rasistisia sanontoja, kuten "völkisch". Sanalla tarkoitetaan kansallisuutta, etnisyyttä. Natsit käyttivät sanaa kuitenkin tarkoittamaan niitä ihmisiä, jotka kuuluvat saksalaiseen rotuun, jota tuolloin sanottiin arjalaiseksi.

Vastaavasti käytettiin sanaa "umvölkung", mikä natsien sanastossa tarkoitti ei-kansallisen, siis natsien näkökulmasta alempiarvoisempien ihmisten korvaamista saksalaisilla. Näin piti tapahtua idästä valloitetuilla alueilla, jota kutsuttiin puolestaan "lebensraumiksi" eli elintilaksi. 

Oikeistopopulistisen AfD-puolueen johtaja Frauke Petry ehdotti äskettäin, että "völkish"-sana pitäisi ottaa uudelleen käyttöön ja pyrkiä poistamaan siihen liittyvät kielteiset mielikuvat.

– En käytä tätä sanaa itse, mutta en hyväksy, että sanaa käytetään vain negatiivisessa yhteydessä, Petry sanoi Die Welt -lehden haastattelussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Natsiajan sanasto oli rasistista

Lehden kolumnisti Kai Biermann kritisoi Petryä sanomalla, että "völkish"-sana on synonyymi äärinationalismille ja rasismille. Kolumnistin mukaan sana sisältää ajatuksen siitä, että kaikki jotka eivät ole saksalaisia, voidaan tuhota ja murhata.

Kristillisdemokraattisen puolueen edustaja Bettina Kudla on myös käyttänyt natsisanaa sanomalla, että Saksan "umvölkung" on alkanut, siis Saksan täyttyminen vieraista kansoista. Kudlan mukaan jotakin olisi nyt tehtävä. 

Saksan Marshall säätiön asiantuntija Hans Kundnani sanoo, että vielä parikymmentä vuotta sitten poliitikot eivät olisi Saksassa käyttäneet natsiajan sanoja.

– Saksan kansallisessa identiteetissä on tapahtunut muutos viimeisten 15 vuoden aikana ja uskon, että nämä sanat ovat ilmaantuneet jälleen käyttöön tämän takia.

Kundnanin mukaan Saksassa on ryhdytty ajattelemaan, että myös saksalaiset olivat uhreja toisessa maailmansodassa.

– Tämän seurauksena Saksasta on tullut aiempia aikoja vähemmän kriittinen natsiajan tapahtumiin, Kundnani sanoo.  

Lähteet: AFP, Wikipedia

Merkelin kannatus puntarissa"kotipihallaan" 2:01

Lue myös:

    Uusimmat