Mainos

Nato-täydennys oli liikaa osalle puolueista

Hallitusohjelmaneuvotteluissa esillä ollut täydennyskirjaus Suomen Nato-suhteeseen oli liikaa osalle hallituspuolueista.  

Kaikki eivät STT:n tietojen mukaan hyväksyneet lausetta, jonka mukaan Suomen tavoite Nato-kumppanuuden kehittämisessä olisi ylläpitää vähintään nykyinen yhteistyön taso. Vanha kirjaus oli, että Suomi tekee yhteistyötä Naton kanssa.  

Kaksi lähdettä kahdesta eri puolueesta kertoo, että uusi kirjaus olisi kaatunut varsinkin ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) vastustukseen. Tuomioja itse viestitti avustajansa välityksellä, ettei hän kommentoi keskeneräisiä, eikä varsinkaan paikkansapitämättömiä asioita.  

Tuoreimman tiedon mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeva kirjaus olisi pysymässä pitkälti ennallaan. Täydentävä lause lisättäisiin kuitenkin siitä, että Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut ja tilannetta voidaan tarvittaessa arvioida uudelleen. Kirjauksista löydettiin yhteisymmärrys tiettävästi jo keskiviikkoaamupäivänä.

Tuomioja laittoi iltapäivällä omalle Facebook-sivulleen kommentin, ettei ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ole tarvetta erityisemmin käsitellä, vaan pohjana on hallitusohjelman mukainen jatkuvuus.  

Tiettävästi ainakin kokoomuksessa ja RKP:ssa olisi haluttu täydentää vanhaa linjausta. Tätä on perusteltu sillä, että Suomen ja Naton kumppanuussuhde on heikentymässä Afganistanin Isaf-operaation päättymisen takia. Suomi menettää keskeisen kontaktinsa Natoon, kun Isafiin osallistuvien maiden kokoukset päättyvät.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.