Nasa testaa "planetaarista puolustusta": asteroidin rataa yritetään muuttaa DART-törmääjällä

Nasa laukaisee avaruuteen ensi kuussa aluksen, jolla se aikoo iskeä päin asteroidia. Tarkoituksena on muuttaa asteroidin rataa. Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ihmiskunta yrittää muuttaa taivaankappaleen liikettä.

Nasan mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ns. ”planetaarisena puolustuksena” pohdittua menetelmää kokeillaan käytännössä.

DART-törmääjä laukaistaan avaruuteen 23.11.2021 SpaceX-yhtiön Falcon 9-raketilla. Törmääjä ohjataan kohti asteroidiparia, johon kuuluu 800-metrinen Didymos-asteroidi, sekä sitä kiertävä 150-metrinen Dimorphos-asteroidi.

Aurinkoa kiertävä asteroidipari tulee ajoittain maapallon läheisyyteen, mutta niistä ei ole uhkaa. Tarkoituksena onkin nyt vain testata törmäysmenetelmän toimivuutta, kirjoittaa The Washington Post.

– Aiomme varmistaa, että avaruudesta tuleva kivi ei palauta meitä takaisin kivikaudelle, luonnehtii Nasan tutkija törmäystestin tärkeyttä.

1:35
Tutkijoiden mukaan avaruudessa liikkuva 16 Psyche -asteroidi on kvintiljoonan arvoinen.

Nasa aikoo törmätä aluksellaan pienempään Dimorphos-asteroidiin yli 24 000 kilometrin tuntivauhdilla muuttaakseen sen rataa aavistuksen verran. Varsinainen törmäys asteroidiin tapahtuu noin vuoden päästä.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on historiallinen tapahtuma, sillä tuolloin ihmiskunnan uskotaan ensimmäistä kertaa historiassa muuttavan taivaankappaleen liikettä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja