Napero-Finlandian voittajat julkistettu

Tämänvuotiseen Napero-Finlandia -kilpailuun lähetettiin yli 3000 korkeatasoista satua. Voittajaksi selviytyi lohjalainen Sanni Kurkisuo sadullaan Lintu, joka halusi laulaa.

Lohjalainen Sanni Kurkisuo on tämän vuoden Napero-Finlandia-satupalkinnon voittaja.

Kahdeksanvuotiaan Sannin satu Lintu, joka halusi laulaa palkittiin tänään Taivalkoskella, jossa vietetään perinteistä Napero-viikkoa. Voittaja palkittiin rahastipendillä, kunniakirjalla, kirjasarjalla ja kotimaan lomamatkalla.

Päätalo-instituutin järjestämä kilpailu pidettiin nyt yhdeksännen kerran. Kilpailun tarkoitus on kannustaa lapsia lukemisen ja kirjoittamisen pariin.
Tänä vuonna kilpailuun lähetettiin yli 3000 satua. Satujen taso oli korkea. Kilpailun päätuomarina toimi kansanedustaja, sadunkirjoittaja Niilo Keränen.

Tuomariston mukaan voittajasatu oli hauska, ja juoni pysyi kasassa loppuun asti. Kirjoittajan kielenkäyttö oli kypsää ja sanavalinnat persoonallisia. Kirjoittaja on myös ottanut lukijan huomioon selventävillä kommenteillaan. Sadun kuvitus tuki tarinaa ja kuvat olivat yhtä oivaltavia kuin tarinakin, tuomaristo kehui.

Toiseksi sijoittui hyvinkääläinen Saara Tikka sadullaan Klassinen tarina, kuinka tuli ymmärsi oman sielunsa. Hän on kertonut tarinan kuusivuotiaana. Tässä sadussa kiehtoi mm. erilaisuus muihin satuihin verrattuna.

Kolmanneksi sijoittui pietarsaarelainen Samuli Jaakkola Lentävä makaroni -sadullaan. Tämä satu on ehjä, alku on ytimekäs ja lopussa tarina sulkeutuu napakasti.

Runsaasti muita palkintoja

Parhaaksi koillismaalaiseksi saduksi osoittautui taivalkoskelaisen Asutusalueen koulun ensi- ja toisluokkalaisten työ Hersakummituksen salaisuus. Ryhmätyö on varustettu hienolla kuvituksella, ja tarina ja aihe ovat kiehtovia, tuomaristo arvioi.

Kangasalalaisen Jere Maijalan Joonan tarina oli paras seikkailusatu. Sadussa kirjoittaja hyödyntää historian tuntemustaan.

Parhaaksi ryhmätyöksi arvioitiin muhoslaisen Mäntyrannan ala-asteen ensi- ja toisluokkalaisten työ Hyvä on aina kotona olla. Oulun yliopiston kirjapalkinnon sai kurhilalaisen Jessica Kumpulaisen tarina Anna ja ihmeellinen satumaa.

Toisessa sarjassa ensimmäinen palkinto meni rovaniemeläiselle Jenny Kiviniemelle sadulla Luistelijat ja muita kertomuksia lelukaapista. Toinen palkinto meni sodankyläläisen Tuuli-Anna Huikurin tarinalle Värisatu ja kolmas ivalolaisen Riina Akujärven sadulle Peikkopojan alkutaival. Toisessa sarjassa yliopiston kirjapalkinnon sai oulunsalolainen Iida-Sofia Pätsi.

Tyylitaitureita ja pikkukirjailijoita

Kilpailun tyylitaituriksi osoittautui toisessa sarjassa kiiminkiläinen Saana Berg Räyskyn laivamatkallaan. Pikkukirjailijan palkinnon sai helsinkiläinen Aino Huovinen Susi-sadullaan.

Sarjakuvakunniamaininnan saivat kempeleläinen Noora Niemelä, lahtelainen Kiveriön ala-aste sekä Hailuodon ala-aste. Kolmannessa sarjassa palkittiin muhoslainen Anni Kalliokoski, suolahtelainen Pertti Hallikainen ja tammisaarelainen Millamari Hätönen. Erikoismaininnat menivät tamperelaiselle Saara Vesalle sekä kuopiolaisille Konsta Eskeliselle, Jarno Kinnuselle ja Simo Pelliselle. Yliopiston palkinnon sai siurolainen Jesse Leppänen.

Arkistossa yli 3500 satua

Vuosien aikana lapset ovat lähettäneet Instituuttiin yhteensä yli 35 000 satua. Sadut on arkistoitu satuarkistoon, jossa ne ovat mm. tutkijoiden käytettävissä. Esiraatina satujen luennassa ovat toimineet Oulun yliopiston kirjallisuuden opiskelijat professori Liisi Huhtalan johdolla.

Satujen aiheet ovat vaihdelleet perinteisestä hyvinkin moderneihin juttuihin. Oleellista tuomariston mielestä on kuitenkin, että sadusta löytyy sadun elementtejä. Tärkeää on myös ollut, että lapset kirjoittavat siitä, minkä he ympärillään näkevät ja kokevat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat