Mainos

Nämä ovat viime vuosien tuhoisimmat tsunamit

Japanin rannikolle tänään iskenyt kymmenmetrinen tsunami oli yksi lähivuosien voimakkaimmista.

Kymmenmetrinen aalto huuhtoi mukanaan rakennuksia ja autoja Sendain kaupungissa. Tuoreimpien tietojen mukaan kaupunkiin on aiheutunut suurtuhot. Muun muassa kaupungin lentokenttä on huuhtoutunut aaltojen alle.

Järistys oli voimakkuudeltaan 8.9 magnitudia. Se oli vain hieman heikompi kuin Sumatran saaren edustalla vuonna 2004 tapahtunut jättimäinen järistys ja siitä seurannut hyökyaalto.

Lähivuosien tuhoisimmat tsunamit

Vuonna 2004 tapaninpäivän tsunami surmasi yli 220 000 ihmistä, joista 168 000 Indonesiassa. Katastrofissa kuoli myös 179 suomalaista. Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mukaan tsunamin aiheuttanut järistys oli voimakkuudeltaan ainakin 9.0 magnitudia. Sen aiheuttamat aallot olivat paikoin jopa 15 metriä korkeita iskeytyessään rantaan.

Vuonna 2006 Indonesiassa 7.7 magnitudin merenalainen järistys aiheutti tsunamin, joka iski Jaavan saaren rannikolle surmaten yli 650 ihmistä. Pari päivää myöhemmin tapahtuneessa jälkijäristyksessä kuoli vielä tuhansia.

Vuonna 2007 Salomonsaarten rannikolle iskeytynyt tsunami surmasi 52 ihmistä. Tuhansia jäi kodittomaksi. Järistys oli voimakkuudeltaan 8.0 magnitudia.

Vuonna 2009 Tyynellämerellä sijaitseva Samoan saari kärsi pahoja tuhoja tsunamista. 190 ihmistä kuoli ja kokonaisia kyliä ja lomakeskuksia tuhoutui. Järistys oli voimakkuudeltaan 8.0 magnitudia. Aalto iski myös lähisaarille.

Vuonna 2010 8.8 magnitudin maanjäristys vavisutti Chileä. Lähes 600 ihmistä kuoli tai katosi. Järistys aiheutti myös tsunamin, josta annettiin varoitus kymmeniin Tyynenmeren maihin. Aallon korkeudeksi mitattiin muutama metri.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.