Nämä asiat voivat ajaa nuoren miehen äärimmäiseen tekoon

Seurustelusuhteen päättyminen on monelle nuorelle kova paikka. Joillekin niin kova, että he päätyvät epätoivoiseen tekoon ja riistävät itseltään hengen.

Onnettomuustutkintakeskuksen selvityksen mukaan Suomessa on tehty viime vuosina useita itsemurhia, joiden taustalla on ollut riita tyttö- tai poikaystävän kanssa. Tapauksia on käyty läpi poliisin esitutkinta-aineiston pohjalta.

Suomessa teki itsemurhan kaikkiaan 51 alaikäistä vuosina 2009-2011. Heistä kolme neljäsosaa oli poikia.

Asiantuntija puhuu kulttuuriimme sisältyvästä parisuhdeongelmien väärästä ratkaisumallista. Ilmiö on tuttu aikuisten maailmasta. Ero voi johtaa äärimmäiseen tekoon.

- Kun seuraa sivusta nuorten parisuhdeongelmia, voi sanoa, että ne huolenaiheet menisivät varmasti aikanaan ohi, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen.

Epäonnistuneeseen seurusteluun pohjautuviin itsemurhiin liittyy usein alkoholin käyttöä, mikä voi muuttaa ihmisen herkäksi, impulsiiviseksi ja äkkipikaiseksi. Seurauksena voi olla arvaamattomia tekoja.

- Joistain tapauksista oli nähtävissä, että jos aikaa olisi vähän kulunut, koko ongelma olisi poistunut.

Pojat pohtivat kroppaansa 

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Suomen nuorten itsemurhaluvut ovat Euroopan synkimpiä. 15-19-vuotiaista vain Virossa ja Liettuassa tehdään keskimäärin enemmän itsemurhia. Seurusteluhuolien lisäksi nuoria painavat mielenterveyteen, kiusaamiseen ja seksuaaliseen identiteettiin liittyvät asiat.

Asema seurustelumarkkinoilla on monelle teinille kehityksen kulmakivi, jolla pädetään myös kaveripiirissä, kertoo Väestöliiton poikien ja nuorten miesten keskuksen päällikkö Mika Lehtonen. Pojat pohtivat jo yläkoulussa, tuleeko hyväksi rakastajaksi tai onko kroppa kunnossa.

- Jos murrosikäinen kokee, ettei kelpaa kumppaniksi, se on herkässä iässä kova paikka. Ei ole tulevaisuuden näkymiä. Silloin tarvitaan turvaverkkoa, hän sanoo.

Lehtosen mukaan pojilla on iso tarve hallita omaa elämäänsä. Ongelmiin haetaan harvoin apua.

- Kavereiden kanssa taas puhutaan muusta kuin ongelmista. Itkulle ei ole tilaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja