Nämä asiat vaikuttavat asuntokauppaan

KVKL:n tuoreen kyselyn tulosten perusteella avainroolissa asuntokauppaan vaikuttavien tekijöiden osalta arvioitiin olevan työllisyyden ja asuntokaupan rahoitusolosuhteiden säilymisen.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry:n tutkimus kertoo, että taloudellinen tilanne vaikuttavaa suoraan siihen, mitkä mahdollisuudet ihmisillä on toteuttaa haluamiaan asumisen ratkaisuja. Tärkeässä roolissa nähtiin kokonaisuuden kannalta olevan myös media, jonka vaikutus kansalaisten käsitykseen talouden tilanteesta ja kulutusmahdollisuuksista on avainasemassa.

Viime aikoina paljon puhutut energiatehokkuuden vaatimukset eivät kuulu tällä hetkellä tärkeimpien asioiden mitalikolmikkoon tai yllä edes parhaille pistesijoille, kun kyselyn perusteella punnitaan asuntokaupan tämän hetken suurimpia ja tärkeimpiä vaikuttavia tekijöitä.

Myyntikohteen viihtyisää, hoidettua lähiympäristöä pidettiin tärkeänä tai erittäin tärkeänä tekijänä omakotitalokaupan, kakkosasuntojen ja rivitaloasuntojen näkökulmasta. Kaikkein tärkein tämä ympäristönäkökulma oli kakkosasuntojen kaupassa. Myös kerrostaloasuntojen kaupassa lähiympäristöllä on toki oma merkityksensä, muttei läheskään siinä mittakaavassa kuin edellämainituissa asuntotyypeissä.

Oma asunto myydään ensin ja sitten vasta ostetaan uusi

Kyselyn avulla päivitettiin myös tilanne kuluttajien ajankohtaisesta markkinakäyttäytymisestä asunnonostossa. Ylivoimaisesti tyypillisin toimintamalli Suomen asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä se, että oma asunto myydään ensin ja uusi ostetaan vasta sitten. Omakotitaloissa tapa on suosituin (80,5 %), toiseksi suosituin se on rivitaloissa (76 %) ja kolmanneksi suosituin kerrostaloissa (58,1 %). Paljon nykyisin asuntokaupassa käytetty tapa on tehdä ehdollinen ostotarjous, jossa kaupan ehtona on oman asunnon myynti.

Pohjoismaiden markkinakehitys kiinnostavassa vaiheessa, tutkimuksella lisätietoa asiaan

Välitysalan johtavat järjestöt Pohjoismaissa ovat käynnistäneet tutkimussarjan myötä uudentyyppisen yhteistyön asuntomarkkinainformaation tuottamisessa. Suomen, Tanskan, Norjan, Islannin ja Ruotsin yhteisprojekti on nimeltään Nordic Housing Insight (NHI). Suomen edustaja hankkeessa on KVKL.

MTV3

Kuvat:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja