Näkökulma: "Näytti helvetin hyvältä" – Jukka Jalosen yksinkertainen lausunto unisesta ottelusta kertoo täydellisesti, mistä on kyse

19. toukokuuta 2019 ei jää ikonisena muistona suomalaisen jääkiekon historiaan. Kiekkoilta, joka päättyi 3-0-voittoon Ranskasta kertoo kuitenkin täydellisesti sen, mistä tämän kevään Leijonissa on kyse.

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi – Saksa tiistaina 21.5. klo 13.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

Jukka Jaloselle "ehdotettiin" ottelun jälkeen haastattelualueella näkemystä, että Ranska-peli vaikutti katsomoon verkkaiselta.

– Voittopeli, näytti helvetin hyvältä kyllä, Leijonien päävalmentaja sanoi tiukasti.

Toki Jalonen myönsi, että maalinteon tehokkuuden olisi pitänyt olla parempaa. Hän silti vakuutti, että on tyytyväinen otteluun.

Jalonen on tyytyväinen, koska ottelun kulku kuvasti sitä, millä Suomi voi tässä turnauksessa saavuttaa jotain. Ranska oli Leijonia vastaan täysin hampaaton, mikä johtui nimenomaan Suomen hyvyydestä.

Leijonien viisikkopuolustus on niin kovassa lyönnissä, ettei Ranskan tasoisella maalla ollut mitään jakoa tehdä maalia. Pudotuspeleissä vastustajat ovat täysin toista luokkaa, mutta sunnuntaiehtoon mittelössä nähtiin, miksi Suomea vastaan ei ole helppo tehdä maalia. Se ei ole helppoa kenellekään, jos pelin rakenne pitää.

Leijonien puolustaminen alkaa aina sillä sekunnin murto-osalla, kun kiekko menetetään. Ensimmäisessä erässä nähtiin lukuisia kertoja tilanne, jossa ranskalainen sai oman maalin takana päädyssä kiinni olevan kiekon. Hän sai välittömästi kimppuunsa kaksi suomalaista. Etenkin Juhani Tyrväinen ja Marko Anttila kunnostautuivat tässä väsymättömässä jahdissa, joka on tuottanut Leijonille poikkeuksellisen suuren määrän kiekonriistoja kisojen aikana.

Kun puolustaja on välittömästi kovan paineen alla, hän saa olla melkoinen houdini selvitäkseen kuivin jaloin. Samaan aikaan hyökkäystä aloittava joukkue päätyy sekasortoon, kun paikat pelin avaamiseen eivät ehdi järjestyä. Kun joku ehtii paikkaan, johon hänelle voisi kiekon antaa, suomalaisen maila on jo iskenyt lapaan ja kiekko on irti.

Sama jatkuu läpi koko kentän, Leijonat puolustaa viisikkona niin hyvin, ettei tilaa ja aikaa ole missään kohdin kenttää. Leijonien tarkoitus on nimenomaan päästää vähemmän maaleja kuin vastustaja. Perusfilosofia, jolla pallopeleissä voitetaan mestaruuksia.

Suhtautuminen hyökkäämiseen on puolestaan lähes matemaattista. Jalonen on aina puhunut pelin jälkeisissä haastatteluissa maalipaikoista. Kun joukkue pystyy tuottamaan tarpeeksi paljon laadukkaita maalipaikkoja, matemaattisten todennäköisyyksien perusteella niistä syntyy ennen pitkää maali.

Ranskaa vastaan tahti oli yksi per erä. Ensimmäisessä maaleja olisi voinut tulla vaikka neljä, mutta nyt tuli yksi. Leijonat siis voitti jokaisen erän, vaikka lopputulos oli "vain" 3-0. Suomi ei antanut Ranskalle mahdollisuuksia, ja kun oma pää pysyy puhtaana, pelin todennäköisesti voittaa.

Juttu jatkuu videon alla.

Suomi on päästänyt kuudessa pelissä seitsemän maalia. Edellisten 180 minuutin aikana Suomelle on tehty yksi maali. Molemmat luvut ovat todella pieniä. Toki Venäjän verkko on soinut kisoissa vain kolmesti, mutta esimerkiksi ääritaitava USA on kaivanut laatan omasta maalista 12 kertaa ja Kanadalle on tehty viidessä pelissä 11 maalia.

Kanada on siis päästänyt keskimäärin yli kaksi maalia per ottelu, Leijonat 1,15. Jos katsoo mitä tahansa maalitilastoja, vain karvan verran yli yhden maalin päästäminen ottelua kohden on äärimmäisen kova lukema.

Leijonat on tehnyt 16 maan turnauksessa vasta kymmenenneksi eniten maaleja, vain 20. Tshekki on tehnyt 34 maalia ja yhden pelin vähemmän pelannut Ruotsi jo 32. Entäpä sarjapisteet? Suomella on 16, Tshekillä 15 ja Ruotsilla 12.

Ero on pieni, mutta tässä vaiheessa kisoja ratkaisee pistemäärä, ei maalimäärä. Juuri siitä on kyse. Pitää olla kussakin ottelussa parempi paikallaolijoista.

Siksi Leijonien peli näytti Jalosen silmiin "helvetin hyvältä".