Näkökulma: Mira Potkosen poikkeava käytös kummastuttaa – kertoo jostain suuremmasta

Nyrkkeilijä Mira Potkonen etenee päivästä toiseen kuin ottelu olisi edelleen kesken. Hän ei anna ainoallekaan häiriötekijälle tilaa, kirjoittaa MTV Urheilun Matti Nyrhinen Tokiosta.

Potkosen politiikka olympialaisissa on muista urheilijoista poikkeavaa. Kun jokainen muu suomalainen käy antamassa päättyneen suorituksen – yksittäisen ottelun, karsinnan tai alkukilpailun – jälkeen antamassa kommenttinsa menneestä ja tulevasta, Potkoselta ei analyyseja heru.

40-vuotias nyrkkeilijä on koko mittavan uransa ajan lähestynyt nyrkkeilyturnauksia siten, ettei hän katso ottelukaavioita ja spekuloi sitä, kuka milloinkin voisi tulla vastaan. Eteen tulee yksi nimi kerrallaan – seuraava vastustaja, joka pitää voittaa.

Potkosella on selkeä missio: olympiavoitto.

Potkonen etenee Tokiossa kuin kyseessä olisi yksi ottelu. Eriä on vain enemmän, erätauot pidempiä ja välillä käsi nousee pystyyn ennen kuin vastustaja vaihtuu. Muutaman minuutin ajan hän on välissä tyytyväinen, sitten katse kääntyy takaisin kohteeseen.

Potkonen ei ole varsinainen julkisuuden valokeilassa paistattelija, mutta Tokiossa mediahiljaisuus on viety äärimmilleen. Potkonen mahdollisesti ajattelee, että kysymykset ohjaavat hänen ajatteluaan liikaa eteenpäin – suuntaan, johon hän ei halua niiden menevän. Kaiveluja edellisten kohtaamisten tilastoista hän ei myöskään kaipaa.

Potkonen ei halua kuulla mitään muuta kuin omat ajatuksensa ja valmentajiensa Maarit Teurosen sekä Askar Sarsenbayevin ohjeet. Pienenä kevennyksenä voisi heittää, että välillä pitäisi sentään jotain kuunnella.

Edellisottelussa kehätuomari yritti puhutella Potkosta, joka oli lyönyt vastustajaansa tuomarin stop-käskyn jälkeen. Vasta kun Teuronen karjui kehän laidalta ”kuuntele Mira, kuuntele”, hän kiinnitti huomionsa tuomariin.

Potkonen oli täysin zonessa – hänen päänsä sisällä oli vain yksi asia: löydä raot mistä pääset napsimaan voittoon oikeuttavat pisteet. Millään muulla ei ollut mitään väliä.

Suojattinsa läpikotaisin tunteva valmentajakin on nähnyt jotain uutta. Teuronen sanoi ottelun jälkeen, että valmennettavasta huokuu poikkeuksellinen päättäväisyys. Se näkyy ulospäin siten, ettei viimeisiä arvokisojaan kohti päätepysäkkiä suuntaavalta Potkoselta kannata kysellä kuulumisia.

Puheiden aika on sunnuntaina. Sitä ennen Potkonen on päättänyt voittaa kaksi ottelua – uransa viimeiset.

Mira Potkonen kohtaa Brasilian Beatriz Ferreiran 60-kiloisten olympiavälierässä torstaina kello 08.15 Suomen aikaa. Voittaja etenee finaaliin ja häviäjä saa pronssia.

Lue myös:

    Uusimmat