Näistä kohuista BB-Jade muistetaan

Sunnuntaiaamuna menehtynyt Big Brother -tähti Jade Goody, 27, kosketti elämänvaiheillaan brittejä monella tapaa.

Seitsemän vuotta takaperin tv-debyyttinsä Big Brotherissa tehnyt Jade Goody nousi ristiriitaisella olemuksellaan heti brittitv:n puhutuimpien julkkisten listalle. Kouluttautumaton, rääväsuinen ja huonokäytöksinen Jade oli koko kansakunnan naurun aihe – sekä kiinnostuksen kohde. Monen mielestä Jaden ei olisi kuulunut päästä laukomaan mielipiteitään tv-ohjelmaan lainkaan.

Ärsyttävyydestään huolimatta Jade oli samastumiskohde miljoonille BB-faneille, ja hän teki tv-formaatin historiaa jäämällä julkisuuteen vielä vuoden 2002 tuotantokauden päätyttyä.

Kolme vuotta myöhemmin Jade lanseerasi ensimmäisen nimeään kantavan tuoksunsa, josta tuli Superdrug-myymälöiden kolmanneksi suosituin julkkistuoksu heti Kylie Minoguen ja Victoria Beckhamin nimikkohajuvesien jälkeen. Rahan takominen alkoi toden teolla.

Seuraavana vuonna häneltä ilmestyi elämäkerta nimeltä Jade: My Autobiography.

Burberry-ruudut ja maratonkatastrofi

Jade kirjoitti kolumnia Now-lehteen. Kolumneista ikimuistoisimmassa hän paljasti tatuoineensa Burberryn kuuluisan ruutukuvion toiseen pakaraansa.

Niin ikään vuonna 2006 Jade osallistui Lontoossa järjestettyyn hyväntekeväisyysmaratoniin, mutta ei päässyyt finaaliin saakka. Jaden kunto loppui 34 kilometrin matkan jälkeen, ja heikon voinnin vuoksi hänet jouduttiin viemään suoraan sairaalaan.

Myöhemmin hän kertoi tv-kokki Gordon Ramsaylle valmistautuneensa maratonille hieman erikoisin metodein:

– Söin currya sekä kiinalaista ruokaa. Lisäksi olin juonut alkoholia, hän selitti.

Jade kertoi myös, ettei ollut tajunnut ennen maratonille lähtemistään, että kyse on todellakin yli neljänkymmenen kilometrin juoksusta.

– En oikeastaan ole ikinä tajunnut, kuinka pitkä matka yksi maili on. En ollut suhtautunut maratoniin mitenkään vakavasti, olin treenannut neljä kertaa ennen sitä. Pisin aika, jonka pystyin juoksemaan, on puoli tuntia juoksumatolla, hän puolustautui.

Ura uhkasi tyssätä rasismikohuun

Jade sai britit raivoihinsa alkuvuonna 2007 osallistuessaan Celebrity Big Brotheriin. Naisen kilpakumppanina oli muun muassa Bollywood-tähti Shilpa Shetty, jonka kanssa Jade ei tullut juttuun lainkaan. Lopulta kaksikon nokkapokka äityi niin pahaksi, että Jade päästeli suustaan kommentteja, jotka sekä Shetty että monet katselijat tulkitsivat rasistisiksi.

Jade häädettiin talosta, ja BB-tiimi järjesti hänelle salaisen turvapaikan, sillä raivoissaan olevat katselijat uhkasivat jopa tappaa naisen.

Jade sai sapen kiehumaan sekä saarivaltiossa että muualla – Intiassa saakka.

Jopa naisen oma edustaja Max Clifford kommentoi kohun "tuhoavan todennäköisesti Jaden koko uran".

Jade ja Shilpa tekivät myöhemmin sovinnon keskenään.

Syöpädiagnoosi päiväkirjahuoneessa

Jade vietti suhteellisen siivoa elämää aina vuoden 2008 maaliskuulle, jolloin hänen uutisoitiin joutuneen kapakassa kissatappeluun, jonka jälkimainingeissa nainen kävi jopa yökerhon portsareiden kimppuun.

Viime vuoden elokuussa hän osallistui Intian Big Brotheriin. Vasta kaksi vuorokautta talossa oltuaan Big Brother kutsui Jaden päiväkirjahuoneeseen ja ilmoitti, että tämä sairasti syöpää. Musertunut Jade lensi välittömästi takaisin kotimaahansa.

Syyskuussa Jadelle ilmoitettiin, että syöpä oli pahanlaatuinen, ja ettei hänellä olisi toivoa selviytyä siitä.

Loppuvuonna 2008 Jade ehti syövästään huolimatta avata miehille suunnatun kauneushoitolan, julkaista toisen elämäkertansa, näytellä joulunäytelmässä sekä luonnollisesti antaa haastatteluja tiedotusvälineille.

Hammashoitajasta koko kansan suosikiksi

Jade Goody oli koulutukseltaan hammashoitaja. Jaden lapsuus ei ollut millään tavoin tasapainoinen, sillä hänen Andrew-isänsä käytti huumeita ja istui enimmäkseen vankilassa. Jaden isä kuoli vain 42-vuotiaana huumeiden yliannostukseen.

Big Brother -debyyttinsä jälkeen Jade aloitti suhteen tv-juontaja Jeff Brazierin kanssa. Suhteesta syntyi kaksi poikaa, Bobby ja Freddie.

Vuonna 2005 Jade seurusteli puolisen vuotta jalkapalloilija Ryan Amoon kanssa.

Jaden suuri rakkaus oli kuitenkin hänen kanssaan yhtaikaa julkkis-BB:ssä esiintynyt Jack Tweed. Myrskyisä suhde oli toisinaan katkolla, toisinaan duolla vaikutti menevän hyvin.

Oikeus totesi Jack Tweedin ja toisen miehen syyllistyneen 16-vuotiaan pojan pahoinpitelyyn loppuvuodesta 2006. Mies tuomittiin neljäksi kuukaudeksi vankeuteen Jaden terveydentilan heikennyttyä jo merkittävästi.

Jade ja Jack vihittiin 22. helmikuuta 2009 koskettavissa häissä, joita koko saarivaltio vaikutti seuraavan.

Jade menehtyi kuukausi häidensä jälkeen, maaliskuun 22. päivän vastaisena yönä kotonaan Essexissä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat