Naisparin uskotaan tehneen historiaa – saivat lapsen, jota kumpikin oli kantanut sisällään

0:42

Yhdysvaltalaiset Ashleigh ja Bliss saivat lapsen uudenlaisella koeputkihedelmöityksellä. He saattavat olla ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pariskunta, jonka molemmat osapuolet ovat kantaneet samaa lasta raskausaikana sisällään.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten ovulaatio voidaan selvittää syljestä.

Yhdysvaltain Pohjois-Teksasissa asuva pariskunta sai pojan, jota molemmat ovat kantaneet. Ashleigh ja Bliss Coulterin poika Stetson on nyt viiden kuukauden ikäinen.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Poika syntyi tietynlaisen koeputkihedelmöitysmuodon ansiosta. Englanniksi hedelmöityskeinon nimi on "Effortless Reciprocal in Vitro Fertilization".

Toiveissa lapsi

Naiset tapasivat kuusi vuotta sitten ja menivät naimisiin vuonna 2015. He olivat puhuneet lasten hankkimisesta jo ennen avioitumista.

Ensimmäisen avioliittovuotena heidän toiveikas ajattelunsa jalostui toiminnaksi.

– Minä halusin kovasti lapsia, mutta Bliss suhtautui siihen epäileväisemmin, Ashleigh kertoo ABC News -sivustolle.

– Halusin lapsen, joka olisi biologisesti minun, mutta en halunnut kantaa häntä sisälläni, Bliss selittää.

Ashleigh kertoo, että saman sukupuolisten parien suhteessa toinen yleensä synnyttää lapsen. Lisäksi käytetään lahjoitettua spermaa.

– Toinen äideistä joutuu adoptoimaan lapsen, hän kertoo.

Kummatkin naiset halusivat kuitenkin osallistua pikkuisen saattamiseen maailmaan.

Kuulivat hoitomuodosta

Eräs ystävä kertoi naisille lääkäristä nimeltä Kathy Doody. Nainen oli hedelmällisyyshoitojen asiantuntija C.A.R.E-lapsettomuusklinkalta Bedofrdista. Ashleigh ja Bliss varasivat konsultaatioajan vuonna 2016 ja saivat tietää, että olisi keino, Effortless Reciprocal IVF. Sen avulla molemmat voisivat kantaa lasta.

Pariskunta oli toivonut löytävänsä ratkaisuun ongelmaansa. Ashleigh kertoo, että he eivät oikeasti uskoneet sen olevan mahdollista, ennen kuin Doody kertoi heille tästä vaihtoehdosta. Naiset olivat toiveikkaita, sillä lääkäri kuulosti heidän mielestään hyvin optimistiselta sen suhteen, että yrityksessä voitaisiin onnistua.

Uudenlaiden koeputkihedelmöitys

Pariskunta kertoo Yahoo Lifestyle -sivustolla, että tämä uusi koeputkihedelmöitystapa muistuttaa perinteistä koeputkihedelmöitystä. Tietty ero siinä kuitenkin on.

Tyypillisesti koeputkihedelmöityksessä naisen munasolut hedelmöitettäisiin spermalla ja laboratorion inkubaattoriin eli soluviljelykaappiin kasvamaan muutaman päivän ajaksi. Sen jälkeen ne siirrettäisiin naisen kohtuun.

Blissin munasoluja ei kuitenkaan laitettu inkubaattoriin, vaan INVOcell-laitteen kammioon. Sen jälkeen ne siirrettiin hänen vaginaansa viideksi päiväksi.

– Hänen alkionsa sai ”lentävän lähdön”, lääkäri Doody kertoo.

– Munasolut hedelmöittyivät hänen kehossaan ja viisi päivää myöhemmin poistimme kojeen ja jäädytimme alkiot.

Tämän jälkeen alkio siirrettiin Ashleighille.

– Vähän kuin siirtäisi kapulan seuraavalle viestijuoksussa, Doody kuvailee.

– Bliss kantoi lasta sisällään viisi päivää ja hänellä oli tärkeä rooli hedelmöittymisessä. Sen jälkeen minä kannoin häntä sisälläni yhdeksän kuukautta, Ashleigh kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Niinpä tämä oli todella erityistä meille molemmille. Olimme molemmat osallisena.

8 000 dollaria

Reciprocal effortless IVF -niminen prosessi maksaa Yahoo Lifestylen tietojen mukaan 8 000 dollaria eli noin 7 000 euroa.

Gynekologi Jessica Shepherd uskoo, että toisen äidin hyödyntäminen ikään kuin inkubaattorina voisi olla fysiologisesti perinteistä koeputkihedelmöitystä parempi vaihtoehto.

Lääkärien pitää laittaa kehittyvä alkio laitteeseen väliaikaisesti, koska Shepherdin mukaan se pitää laittaa jonnekin säilytettäväksi.

– Kun sitten on aika noutaa se, lääkärit löytävät sen helposti, hän kertoo Yahoo Lifestylelle.

Hedelmöityshoidossa riskejä

Hoidossa on kuitenkin riskinsä, kuten perinteisessä koeputkihedelmöityksessäkin.

– Tehtiin siirto sitten petrimaljasta tai laitteesta kohtuun, on aina olemassa riski, että munasolu tai alkio menetetään, Oli kyse sitten petrimaljasta tai laitteesta tai kohdusta.

Myös äitien terveys on olennainen asia. Shepherdin mukaan se voi määritellä sen, onnistuuko hedelmöittyminen.

Shepherdin mukaan tämä on mahdollinen ratkaisu niille pariskunnille, joiden molemmat osapuolet haluavat olla osallisia raskauteen.

Yahoo Lifestylen mukaan Bliss ja Ashleigh saattavat olla ensimmäinen samaa sukupuolta oleva pariskunta, jotka molemmat ovat kantaneet samaa lasta. Kuitenkin toinenkin samaa sukupuolta oleva pariskunta kävi läpi samat hoidot myöhemmin ja he synnyttivät terveen lapsen syyskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja