Naiset vaativat nettipeleiltä toimivuutta

Naiset ovat taukopelaamisen suurkuluttajia. Tuore tutkimus paljastaa, että peräti 70% Suomen suosituimpien pelisivustojen pelaajista on naisia. Heistä lähes 90% pelaa viikoittain. Sanoma Entertainmentin tuotepäällikkö Jessi Fray kertoo, että muualla Euroopassa naisten osuus pelaajista on vieläkin suurempi.

Taukopelien harrastaja Outi Vuorijärvi korostaa nettipelien toimivuutta: Jos pelaaminen tökkii, niin hyvä grafiikka ei tilannette pelasta, vaan peli vaihtuu hyvin nopeasti. Fray painottaa myös ohjeiden selkeyttä. Pelejä täytyy pystyä pelaamaan netissä annettujen ohjeiden perusteella ilman muualta hankittua osaamista.

Tutkimuksen mukaan pelejä pelataan innokkaasti kaikissa ikäryhmissä. Pelaaminen palvelee myös eri käyttötarkoituksia, joiden mukaan naispelaajat voidaan jakaa kolmeen eri pelaajatyyppiin: ajanviettäjiin, oman ajan ottajiin ja itsensä haastajiin.

Sanoma Entertainmentin tutkimukseen vastasi yli 1 200 Pelikone.fi:n ja Älypään käyttäjää. Näillä Suomen suosituimmilla taukopelisivustoilla vierailee viikoittain yhteensä 355 000 eri pelaajaa. Kaiken kaikkiaan Suomessa on arviolta noin miljoona taukopelaajaa. Maailmassa taukopelaajia on yli 217 miljoonaa.

Taukopelaamisella tarkoitetaan helpohkoa on-line pelaamista, jossa pelataan ns. pulma-pelejä. Aloittamisen kynnys on matala, mutta pelit voivat olla hyvinkin haastavia, kertoo Topkani.fi:n tuotepäällikkö Riku Salminen.

Naiset pelaavat kolmesta eri syystä

Suomen suosituimmilla pelisivustoilla toteutettuun tutkimukseen vastanneiden naisten joukosta löytyi kolme eri pelaajatyyppiä, kertoo Jessi Fray: ajanviettäjät (40%), oman ajan ottajat (37%) ja itsensä haastajat (23%). Pelaajatyypit eroavat toisistaan iän ja pelaamisen käyttötarkoituksen mukaan.

- Ajanviettäjä on tyypillisesti sinkku tai avoliitossa elävä parikymppinen nainen, jonka elämän täyttävät opiskelut tai työt, harrastukset ja lukuisat ystävät. Ajanviettäjälle pelaaminen on ennen kaikkea mukavaa ja hauskaa oheispuuhaa. Usein hän myös viestittelee ystävilleen tai puhuu puhelimessa pelatessaan.

- Oman ajan ottaja elää kiireistä lapsiperheen äidin elämää, jossa kodilla ja perheen kanssa vietetyllä ajalla on suuri merkitys. Pelaaminen onkin hänelle rentouttava ja arvokas hetki omaa aikaa - henkireikä, jolloin voi hetkeksi irtaantua arjen pyörityksestä.

- Itsensä haastaja on seniori, joka nauttii eläkepäivistään ja lapsenlapsistaan. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat matkailu, luonnossa liikkuminen ja puutarhan hoito. Taukopeleistä erityisiä suosikkeja ovat haastavat älypelit, joiden pelaaminen vaatii hoksaamista, hahmottamista ja muistamista. Itsensä haastaja kokee, että pelit auttavat pysymään vireänä, siksi hän pelaa niitä päivittäin.

Miesten pelaamisessa korostuvat turnaukset ja kilpailuvietti, kertoo Riku Salminen. Kummallekin sukupuolelle tyypilliset pelaamispiikit ovat Salmisen mukaan lounasaikaan sekä iltapäivän kahvitunnilla.

Vanha kunnon Tetris koukuttaa

Vuorijärvi kertoo, että hän aloitti pelaamisen parisenkymmentä vuotta sitten nimenomaan Tetriksellä. Samantyylisten pelien kerääminen omalle koneelle helposti saataville on tuonut pelaamisen jokaiseen arkipäivään. Jos osaa avata tietokoneen ja löytää pelit netistä, niin osaa niitä myös pelata, sanoo Vuorijärvi. Hän kertoo kuuluvansa kahteen aiemmin mainituista ryhmistä: ajaviettäjiin sekä itsensä haastajiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat