Naiset synnyttävät nyt ilman ruokaa ja kipulääkkeitä sähkökatkojen piinaamassa Afganistanissa

0:48
Rohkeat naiset osoittivat kuun alussa mieltään Talebanin hallinoimassa Afganistanissa – tältä Kabulissa näytti mielenilmauksessa, katso video!

Talebanien valtaamassa Afganistanissa vallitsee kaameat olot raskaana oleville ja synnyttäville naisille. BBC kertoo naisten synnyttävän ilman kipulääkkeitä, ruokaa tai ilmastoituja tiloja.

BBC:lle haastattelun antanut Rabia kertoi synnyttäneensä lapsensa Nangarharin provinssissa Itä-Afganistanissa.

– Tämä on kolmas lapseni, mutta synnytyskokemus oli täysin erilainen kuin aiemmat. Se oli karmea, kertoo Rabia.

Rabia ei saanut kipulääkettä eikä ruokaa.

Synnytyksiä kuumuudessa ja pimeydessä

Sairaalan lämpötila oli ollut +43 astetta Rabian synnyttäessä, mutta sähkökatkon vuoksi ilmastointi ei toiminut. Generaattoreita ei ollut saatavilla. Valoja ei ollut ja yön tunteina kännykän valo toimi ainoana valaistuksena.

– Hikoilimme paljon – ihomme oli yhtä märkä kuin jos olisimme olleet suihkussa, kertoo Rabian kätilönä toiminut Abida.

Ambulansseja ei saa tilattua

Abidan mukaan myös ambulansseja on vaikea saada, sillä rahaa ei ole sairaankuljetusautojen polttoaineisiin.

– Hiljattain eräs nainen yritti päästä sairaalaan synnyttämään. Hän kärsi kaameista kivuista ja yritti saada ambulanssikyytiä. Siihen ei ollut mahdollisuutta ja sen jälkeen yritimme saada hänelle taksia. Niitäkään ei ollut vapaana, Abida kertoo.

Lopulta naisen onnistui saada taksi, mutta oli jo myöhäistä – vauva syntyi taksissa. Nainen vajosi tiedottomaan tilaan useaksi tunniksi kipujensa vuoksi. 

– Myös vauva oli vaarallisen huonossa kunnossa, emmekä uskoneet että kumpikaan heistä selviäisi, sillä meillä ei ollut tarjota heille mitään.

Nainen ja tämän vastasyntynyt lapsi kuitenkin lopulta selvisivät hengissä.

Äidit kaipaavat apua kiireellisesti

Afganistanin äitiyskuolleisuus on yksi maailman korkeimpia. Maailman terveysjärjestön WHO:n aiempien arvioiden mukaan synnytykseen kuolee 638 afgaaninaista 100 000:sta.

Tilanne helpottui Yhdysvaltain joukkojen ollessa Afganistanissa, mutta nyt luvut ovat taas synkkenemässä: Talebanien valtaamassa maassa pelätään, että vuoteen 2025 mennessä tullaan näkemään lähes viisi miljoonaa ei-toivottua raskautta. Yli 50 000 äitiä saattaa menettää henkensä synnytyksessä, ellei paikalle saada apua nopeasti, arvioi YK.

–  Afganistanin terveydenhuolto on romahtamassa. Synnytyskuolleisuus tulee lisääntymään, toteaa maan terveydenhuollosta vastaava lääkäri ja ministeri Wahid Majrooh.

YK:n väestörahasto pyrkii keräämään noin 30 miljoonaa dollaria Afganistanin naisille, jotta raskaana olevien ja synnyttävien naisten tilannetta saataisiin kohennettua.

Tällä hetkellä Afganistanin terveydenhuollossa työskennellään ilman palkkaa ja tehdään ylitöitä.

Abida aikoo silti jatkaa työtään.

– Teen tämän potilaidemme ja kansamme vuoksi, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja