Mainos

Nainen ja jumalatar

Oletko eheä, kokonainen nainen? Oletko miettinyt mistä naiseutesi koostuu? Sukella nyt naisarkkityyppien maailmaan, moninaisiin elämisen eri mahdollisuuksiin.

Jumalatar-arkkityyppien avulla voit helposti edetä naistyyppien tunnistamisessa.Hahmot perustuvat antiikin Kreikan myyttien seitsemään tunnettuun pääjumalattareen, mutta esiintyvät nyt olemukseltaan sellaisina kuin ne nykynaisessa ilmenevät.

Jokaisella jumalattarella on oma elämänsä käsikirjoitus, sisäiset valmiudet, jotka ohjaavat heidän elämäänsä. Vastaavasti jokaisella nykynaisen arkkityypillä on oma suuntautumisen polkunsa, joka vie heidät ottamaan oman arkkityyppinsä mukaisen roolihahmon naisena. Huomaat, että vaikka matka on pitkä Kreikan mytologian maailmasta tähän päivään, naistyypit eivät ole menettäneet hitustakaan ajankohtaista tuoreuttaan ja sanottavaansa tänä päivänä.

Löydätkö ystävättäresi, äitisi tai työtoverisi naistyypissä tuttuja piirteitä antiikin jumalattarien kautta? Voit ehkä ymmärtää läheistesi lähtökohtia, tarpeita ja motiiveja paremmin kuin tähän asti peilaamalla heidän käyttäytymistään arkkityyppien toiminta- ja ajatusmallien kautta. Voit kysyä myös mieheltäsi tai miesystävältäsi, kenet hän valitsisi nyt edustamaan omaa naisihannettaan. Hyvä on myös huomioida, mistä naistyypistä pidät vähiten, mikä niistä ei "sano mitään". Sekin antaa paljon tietoa sinusta ja tämän hetken suuntautumisesta naisen maailmaan.

Kokeile ja tunnustele käytännössä moninaisia mahdollisuuksia joita naiseuden ilmentymät tarjoavat. Voit vapauttaa itsesi tunnistamalla roolimallisi ja kohdata itsesi kokonaisvaltaisesti oman elämäsi jumalattarena.

Anneli Leivo on tutkinut jumalattaria ja valmistanut sinulle seitsemän hahmoa, jotka kukin ilmentävät kyseisen jumalattaren perusolemusta.

Demeter

Demeter oli Kreikan mytologian Äiti-maa -hahmo. Demeter on ikiaikainen Äiti, joka synnyttää, hoivaa, kasvattaa ja kiintyy lapsiinsa. Samalla hän sitoo voimakkaasti ja vaatii elämän muotojen ja perinteiden kunnioitusta. Hän on pullantuoksuinen perusäiti, turvallinen kodin hengetär, viherkasvit kukoistamaan loihtiva multasormi, joka kokoaa ja keskittää voimavaransa oman elämänpiirin luomiselle.

Hän on kasvattaja, lapsia itseensä sitova, kiinnipitävä äiti. Myöhemmin elämässä hänestä puhkeaa esiin isoäiti, mummo, joka edelleen ohjaa perheen ja suvun kohtaloita henkilökohtaisella osallistumisella ja käytännöllisellä maalaisjärjellä.

Hänen arka kohtansa on riippuvaisuus lapsista, varsinkin tyttäristä, ja vahvat psyykkiset siteet heihin. Siksi lasten itsenäistyminen ja maailmalle lähtö ovat hänelle tuskallisia. Sopeutumiskyky, menetysten läpikäyminen ja luottamus elämän kantavaan voimaan eheyttävät ja tuovat hänelle kaivattua itseluottamusta ja itsenäisyyttä.

Rooli: Perusäiti, yksinhuoltaja, hoitaja

Luonnehdinta: Auttaja

Tehtävä: (Läksy) Luopuminen, luottamus elämään

Tunnemaisema: Tukahdutetut tunteet

Ammatti: Ravitsemus ja hoitoalat, lapset ja vanhukset

Pukeutumistyyli: Kansalliset tyylit, luonnollinen, maanläheiset värit

Hera

Hera oli jumalattarien joukossa arkkityyppinen puoliso. Heran naiseudella on yksi ainoa kannustin: löytää itseä suurempi puoliso, kumppani, joka edustaa jotain suurta ja vaikuttavaa vallan, rahan tai osaamisen mahtia. Hera on aviopuoliso, joka elää miehen kautta, miehen rinnalla ja tukee häntä elämän myötä- ja vastamäissä. Hera rakentaa elämänsä kumppanuuden varaan, jakaa elämänsä puolisolle ja lapsille, pitää yllä vahvaa julkisivua, edustaa perinteiden, sosiaalisen tapakulttuurin parhaita arvoja.

Hera haluaa näyttää ulkomaailmalle, että kaikki on kunnossa. Hera on suunnitelmallinen ja järjestää elämänsä miehen rinnalla hyvin. Hän panostaa lasten tulevaisuuteen, patistaa heitä menemään arvostettuihin kouluihin, hankkimaan hyvän ammatin ja valmistelee heille maaperää solmimalla arvostettuja kontakteja. Hera kaipaa tunnustusta yhteiskunnalta ja saa senkin usein aviopuolison kautta.

Vastuu omasta elämästä ja ammatillinen osallistuminen eheyttävät ja parantavat itsetuntoa jonka kautta avioliittokin muodostuu tasavertaisemmaksi. Heran toiveet kruunaa timanttihäät ja turvattu, arvostettu vanhuus puolison rinnalla, nauttien saavutuksista, perheen ja suvun menestyksestä.

Rooli: Aviovaimo, kuningatar, edustusrouva

Luonnehdinta: Kannustaja

Tehtävä: (Luulo) Aviomies tuo onnen

Tunnemaisema: Vastuu omista tunteista

Ammatti: Arvostettu koulutus, liikemaailma

Pukeutumistyyli: Klassinen, ladylike, tricolor-värit

Afrodite

Afrodite jumalatar kuvataan Kreikan tarustossa syntyvän meren vaahdosta täydellisenä, aistillisena ja haluja herättävänä. Afrodite on puoleensavetävä, hehkeä naistyyppi. Afroditen naiseus on seksuaalista ja vetovoimaista. Se näkyy viehkeytenä ja naisellisuuden korostamisena pukeutumisessa ja käyttäytymisessä. Afrodite naisessa herättää luomisvoimat henkiin niin ihmissuhteissa kuin taiteisssa. Sen taikapiiri voi saavuttaa myös ympäristön kokemaan ja näkemään kauneutta ja olemisen hetken ihanuutta esimerkiksi teatterin kautta.

Varsinainen elämäneliksiiri hänelle ovat niin nais- kuin miespuoliset ihmissuhteet, joissa hänen naisellinen lumovoimansa on omimmillaan. Läheisyyden tarve on voimakas ja se ilmenee myös seksuaalisena aktiivisuutena. Lukuisat valloitukset lisäävät Afroditen itseluottamusta, mutta saattavat harkitsemattomuudellaan sekoittaa tunne-elämää monella taholla. Voimakkaasti eletyissä ihmissuhteissa on usein mukana ylikiihkeää rakkauden tunnetta ja intohimoa. Tunteiden vuoristorata tuokin Afroditelle kiperimmät kriisit ja takaiskut ja oman tunne-elämän hallinta parantaakin olemisen laatua huomattavasti.

Arkinen aherrus, oman luovuuden ja päämäärän oivallus sekä avaramman näkökulman löytäminen ovat askelia Afroditen hallitumpaan huomiseen.

Rooli: Aito, Nainen, rakastajatar, vaimo

Luonnehdinta: Herättäjä

Tehtävä: (Tavoite) Omat päämäärät

Tunnemaisema: Tunteiden hallinta

Ammatti: Sosiaaliset alat, kulttuuri, taide, opettaminen

Pukeutumistyyli: Naisellinen, provosoiva, kulta ja pastellivärit

Pallas Athene

Taruston Pallas Athene syntyi isänsä Zeuksen päästä. Vihje on suora; Pallas on "aivonainen", oppinut tietäjä ja taitaja, joka on aina isänsä tyttö. Naistyyppinä Pallas on tyttö-tyyppi, jonka psykologisen perustan muodostaa isän hyväksyntä. Pallas on lahjakas ja tavoitetietoinen, joka opiskelee nuorena ahkerasti, tähtää korkealle opinnoissaan ja usein väläyttelee nerokkuuttaan tavalla, joka saa yhteisön hyväksynnän puolelleen. Tieto, tietäminen ja tekeminen ovatkin Pallaksen aseet vallata maailma teorian ja käytännön tasolla.

Opintojen jälkeen aktiivinen työelämä, uraputki ja kunnianhimoinen pärjäämisen tarve pitävät häntä hallussaan. Pallas voi kehittyä lukeneeksi naiseksi ja käden taitojen luovaksi käyttäjäksi. Pallas-nainen ei ole suhteiden kautta elävä, eikä naisena perinteinen. Sen sijaan hänen asenne- ja arvomaailmassaan on piirteitä, jotka tulevat juuri suhteesta isään ja puolustavat miesvaltaista yhteiskuntakäsitystä.

Oma perhe ja lapsi eheyttvät Pallasta ja vetävät häntä kohti naisen maailmaa, omaa äitiä ja äitiyttä joiden tunteminen ja tunnistaminen lisää hänen elämänsä moninaisuutta.

Rooli: "Isäntyttö", poikamiestyttö, uranainen

Luonnehdinta: Ajattelija

Tehtävä: (Luopua) Tunteiden älyllistäminen

Tunnemaisema: Tunteiden hyväksyntä

Ammatti: Akateeminen koulutus, suunnittelutyö, taideteollisuus

Pukeutumistyyli: Asiallinen, androgyyni, keltainen ja ruskea

Artemis

Artemis kreikkalaisten mytologiassa kuvattiin eläinten seurassa viihtyvänä jumalattarena. Hulmuavin hiuksin tämä villi ja rohkea nainen metsästi ja vaelsi omia polkujaan. Artemis haluaa olla yksilöllinen ja vapaa. Hän edustaa naiseuden kahlitsematonta puolta, joka toteuttaa omaa vaistonvaraisuuttansa. Hänen sielunsa elää vielä vahvassa yhteydessä luonnon kanssa ja hänessä on ripaus eläimellistä spontaaniutta ja reaktioiden herkkyyttä.

Hän on ujostelematon, viettien ja elämysten täyttämä nainen, joka on altis näkemään elämän omana vapaudenkaipuunaan ja muiden tuomina rajoituksina siihen. Hänestä tulee oiva taisteleva nainen, omien oikeuksien puolustaja tai omaehtoinen ja poikkeuksellisen vahvasti elämyksiä etsivä naistyyppi. Hän kaipaa haasteita, seikkailuja ja kilpailuja eivätkä yhteenotot miesten kanssa ole harvinaisia. Hän rikkoo sovinnaisuuksia.

Naisena hän ei sitoudu helposti, ei välttämättä jatka sukuaan, mutta voi kypsyttyään tyyntyä tasavertaiseen liittoon kumppanin kanssa jossa jaetaan samoja harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita.

Rooli: Sisko, sinkku, kaveri

Luonnehdinta: Etsijä

Tehtävä: (Kuvitelma) Ikuisen nuoruuden harha

Tunnemaisema: Tunteiden tunnistaminen

Ammatti: Liikunnallinen, sosiaalityö, lapset ja nuoret

Pukeutumistyyli: Huoleton, neutri, kirkkaat värit

Persefone

Kore (Persefone) on Kreikan mytologiassa Demeterin tytär, jonka maanalaisen maailman hallitsija, Hades, ryöstää omakseen Koren ollessa neito. Puolet vuodesta Kore viettää maan alla, puolet maan päällä yhteydessä äitiinsä, Demeteriin. Koren naisellisuus rakentuu siten siteistä: toinen kohdistuu ikiaikaiseen Äiti-luontoon, toinen puolisoon, joka edustaa psyyken alitajuisia puolia.

Kore on aluksi epäitsenäinen tyttö, jota hämmentävät sisäiset vaikutelmat ja hämärät psyyken tarpeet. Hän on sopeutuja, sulautuja ja myötäilijä, joka imeytyy vahvasti tilanteisiin ja ihmisiin etsien tukea. Kore on psyykkinen naistyyppi, jonka sisäisyys värähtelee useita vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Hän on parhaimmillaan sisäinen opas, psykologisesti herkkätajuinen ja ymmärtävä. Hänellä voi olla tiedostamattomasta nousevia omia ongelmia, kriisejä, jotka tekevät usein vaikeaksi sopeutua vaivattomasti ulkomaailmaan.

Hän voi alitajuisesti etsiä hallitsevan miestyypin, jonka kanssa hänen itsetuntemus kasvaa, mutta suhteessa voi olla piileviä rajoituksia mukana. Vastuun ottaminen omasta elämästä, koulutuksesta, työstä ja omasta ansiosta ei herätä kiinnostusta, mutta se on kuitenkin oman kehityksen kannalta tärkein tehtävä.

Rooli: Tytär, valtiatar, vaimo

Luonnehdinta: Uneksija

Tehtävä: (Oppi) Vastuullisuus itsestä

Tunnemaisema: Tunteiden tasapaino

Ammatti: Itseoppinut, sosiaalihuolto, psykologia

Pukeutumistyyli: Romanttinen, folklore, musta

Hestia

Hestia on kreikkalaisen mytologian pyhän ikuisen tulen, eli hengen vaalija ja hoitaja. Hestia pyhittää henkiset tarpeet. Vaikka hän ei tätä selkeästi tiedosta, hän joutuu elämässään tekemisiin asioiden ja arvojen kanssa, jotka eivät liity aineelliseen elämään ja menestykseen. Hestia kaipaa voimakkaasti sisäisyyttä, omaa rauhaa ja tilaa. Turvassa kotonaan hän työstää itseään, muistoja ja suhteita muihin ihmisiin.

Hestia on velvollisuudentuntoinen ja tekee työtä yhteisön parhaaksi, opettaa, neuvoo, parantaa ja ohjaa lapsia tai aikuisia. Hän voi omata syvää viisautta ja elämän hyväksyntää eikä säiky kuoleman edessä. Syvä arvomaailma ja vakaumukset voivat kannattaa häntä elämän vaikeuksissa eteenpäin. Hän on varsinaiselta kutsumukseltaan lähimmäisten hoitaja, parantaja ja ymmärtäjä. Siihen rooliin upotessaan hän unohtaa helposti itsensä.

Oman yksilöllisyyden ja ainutkertaisuuden tunnistaminen ohjaakin Hestia-tyyppiä arvostamaan ja vaalimaan myös omia tarpeitaan. Hestia on lähimmäistensä ja sukunsa hiljainen voimavara auttaen kuunnellen ja ymmärtäen maailman myrskyissä heittelehteleviä kanssakulkijoita.

Rooli: Täti, vanhapiika, ikäneito

Luonnehdinta: Kuuntelija

Tehtävä: (Tunnistaa) Omat tarpeet

Tunnemaisema: Torjutut tunteet

Ammatti: Ammattikoulutus, palveluammatti, siivous- ja hotellialat

Pukeutumistyyli: Ajaton, selkeä, harmaa, valkea


Teksti ja patsaat: Anneli Leivo

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.