Nainen houkuteltiin autoon ja raiskattiin törkeästi Vantaalla – poliisi ratkaisi vuosikausia selvittämättömänä olleen rikoksen DNA:n avulla

Poliisi nappasi vuosikausia virkavaltaa pakoilleen raiskaajan DNA-kokeiden avulla. Mies houkutteli humalaisen naisen auton kyytiin ja raiskasi tämän Vantaalla. Asiaa puitiin käräjillä vastikään.

Tapahtumat saivat alkunsa eräänä syyskuisena yönä vuonna 2013, kun uhriksi joutunut nainen oli palaamassa kotiin illanvietosta. Hän kohtasi matkallaan kaksi ulkomaalaista miestä, jotka tarjosivat hänelle autokyytiä.

Miehet eivät kuljettaneet naista kotiin, vaan läheisen koulun pihalle.

Nainen kertoi myöhemmin poliisille, että hänen muistikuvansa tapahtumista olivat humalan vuoksi hämärät. Hän kuitenkin muisti havahtuneensa siihen, että hän on selällään auton takapenkillä.

Yksi piti kiinni kun toinen raiskasi

Auton molemmat takaovet olivat auki. Toinen miehistä oli naisen jalkovälissä ja toinen auton toisella puolella naisen pään takana.

Naisen mukaan pään puolella ollut mies piteli hänestä kiinni, kun toinen miehistä raiskasi hänet.

Nainen pääsi lopulta pakoon ja törmäsi lähistöllä sivulliseen, joka hälytti paikalle poliisin. Asiasta aloitettiin tutkinta pian, mutta tekijöitä ei saatu kiinni.

Tapaus oli pitkään ratkaisematta, kunnes vuonna 2019 poliisi löysi toisen miehistä sattumalta.

Asiaa puitiin oikeudessa viime vuonna

Tekijä löydettiin, sillä hän päätyi poliisin kanssa tekemisiin toiseen asiaan liittyen. Tuossa yhteydessä mieheltä otettiin DNA-näyte, joka yhdisti hänet vuonna 2013 tapahtuneeseen selvittämättömään raiskaukseen.

Syyte asiassa nostettiin viime heinäkuussa. Asiaa ratkaistiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa joulukuussa.

Oikeuden mukaan ei jäänyt epäilystä siitä, että kyseessä oli naisen vuonna 2013 raiskannut mies. Miehen puolustuksessa oli aukkoja, eivätkä hänen kertomansa versiot tapahtuneesta vakuuttaneet tuomaria. Miehen tarina muuttui useampaan otteeseen.

Mies oli ensin kiistänyt kaiken, mutta myöhemmin muuttanut tarinaansa kahteen otteeseen. Ensimmäisessä versiossa mies oli kertomansa mukaan tavannut naisen ravintolassa ja päätynyt tämän kanssa naisen asunnolle. Asunnolla oli miehen mukaan harrastettu seksiä yhteisymmärryksessä.

Toisessa versiossa kaksikko oli tavannut, kun he olivat olleet ravintolassa tilaamassa ruokaa ja seksiä oli harrastettu yhteisymmärryksessä autossa, jota miehen työkaveri oli kuljettanut.

Naisen kertomusta tapahtuneesta oikeus sen sijaan piti uskottavana.

Kolme vuotta vankeutta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1983 syntyneen Hamir Demirbasin törkeästä raiskauksesta 3 vuoden vankeusrangaistukseen.

Lisäksi mies määrättiin korvaamaan asianomistajalle vahingonkorvauksia yhteensä noin 5500 euroa.

Käräjäoikeus ratkaisi asian joulukuussa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä Demirbas on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Toisen raiskaustilanteessa mukana olleen miehen osuutta ei oikeudessa käsitelty eikä häntä syytetty oikeudenkäynnissä mistään. Syynä saattaa olla se, että Demirbasin mukaan hänen seurassaan tapahtumayönä ollut mies on sittemmin muuttanut ulkomaille.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.