Näin viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt muisteli torjuntataisteluja: "Kp-sarja tuli – onneksi ei mennyt kuin käsivarren läpi"

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt muisteli Siiranmäen torjuntataisteluita – katso, kuinka raaka taistelu eteni 4:43
Katso, kuinka Tuomas Gerdt muistelee raakaa torjuntataistelua Siiranmäessä.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä kuollut Mannerheim-ristin ritari, reservin kapteeni Tuomas Gerdt kävi eläkepäivillään sodanaikaisilla taistelupaikoilla. Mukana oli myös VHS-kamera, jolle Gerdtin kertomukset Siiranmäen taistelujen etenemisestä tallentuivat.

Kesällä 1944 Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen, jonka tavoitteena oli Suomen valtaaminen. Hyökkäyksen oli määrä pysähtyä vasta Helsinkiin. Suomen armeija mitätöi Neuvostoliiton suunnitelmat, mutta joutui kärsimään raskaita tappioita. 

Yksi merkittävistä torjuntataisteluista käytiin Siiranmäellä, ja siellä myös Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt johti joukkuettaan. Heille annettiin tehtäväksi vallata takaisin vihollisen ottamia taisteluhautoja ja tavata sitten toinen joukkue tarkoin määrätyssä paikassa. Gerdtin vyörytys onnistui hyvin, vaikka lopulta osa taisteluhaudasta jäi vihollisen haltuun.

Tuomas Gerdt palasi Siiranmäen taistelupaikalle kesäkuussa 1993, 49 vuotta taistelujen jälkeen.

Gerdt muistelee taisteluita videoilla

MTV Uutiset on saanut retkellä mukana olleelta Jukka Olkkoselta runsaasti videomateriaalia, jolla Gerdt kertoo omin sanoin taistelujen vaiheista.

Olkkonen oli Gerdtin työtoveri ja ystävä. Hän taltioi muisteluretken VHS-kamerallaan, kun Gerdt kertoi taistelujen etenemisen hetki hetkeltä niiden tapahtumapaikoilla.

Oheinen video on koostettu Olkkosen tallentamasta materiaalista.

"Hyvä, ettei toisiamme ammuttu"

Gerdtin joukkueen oli määrä tavata toinen joukkue tarkalleen sovitussa paikassa aukion laidalla. Toinen joukkue oli kuitenkin onnistunut etenemään arvioitua nopeammin, ja kohtasi Gerdtin ryhmän jo ennen kuin Gerdt oli ehtinyt tapamaamispaikalla.

– Yhtäkkiä kuului "täällä on omia" -huuto. Hyvä, ettei toisiamme ammuttu. Onneksi meiltä oli kranut loppu, kuvailee Gerdt tapaamista tien reunassa.

Koska Gerdt oli miehineen luonut yhteyden toiseen ryhmään aivan kuten tehtävänannossa oli määrätty, hän katsoi tehtävän suoritetuksi, ja lähetti sanan esimiehilleen.

– Sieltä tuli olosuhteisiin nähden nopeasti vastaus, että tehtävä ei ole suoritettu, vihollisia on yhä taisteluhaudassa, kertoo Gerdt.

Taistelua oli siis jatkettava.

Kolmas haavoittuminen

Tuomas Gerdt haavoittui sodissa kolme kertaa. Siiranmäen taisteluissa hän sai ampumahaavan käsivarteensa. Videolla Gerdt kertoo tapauksesta ja haavoittumista edeltäneistä hetkistä.

– Mie lähin etenemään sitä taisteluhautaa pitkin. Siellä oli paljon kaatuneita vihollisia. Yhtäkkiä yksi niistä – siis kaatunut vihollinen – nousi ja ampui sarjan konepistoolilla. Silloin mie ja minun lähettini haavoituttiin, kertoo Gerdt.

– Kp-sarja tuli ja onneksi ei mennyt kuin käsivarren läpi, sanoo Gerdt ja jatkaa haavoittumista seuranneiden tapahtumien selostamista videolla.

Sotiminen jatkui haavoittumisesta huolimatta.

– Lähetin miehiä tutkimaan, että mitä siellä edessä oli. Saattoihan se olla, ettei siellä ollut kuin yksi mies. Mutta ei sinne ollut menemistä, siellä oli vahva miehitys ja kova pst-tuli, kertoo Gerdt ja myöntää hieman harmitelleensa, ettei saanutkaan tehtävää suoritettua kokonaisuudessaan.  

– Se vähän lohdutti, että olin saanut yhteyden toiseen ryhmään käskynannon mukaisesti.

– Ei ne komentajat minua enimmiten moittineet. Sanovat, että aika pitkällehän pääsitkin, yhtä pitkälle kuin muutkin näissä vastaiskuissa, päättää Mannerheim-ristin ritari kertomuksensa Siiranmäen taisteluista.

Siiranmäen taisteluissa saavutettiin merkittävä torjuntavoitto, joka osaltaan teki tyhjäksi Neuvostoliiton aikeet vallata koko Suomi.

Sotilaalliset kunnianosoitukset

Mannerheim-ristin ritari, reservin kapteeni Kaiho Tuomas Albin Gerdt syntyi 28.5.1922 ja kuoli 1.11.2020 98-vuotiaana. Hänet haudataan lauantaina 28.11.2020 Lappeenrannassa, Lepolan hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen osallistuvat viimeisen Mannerheim-ristin ritarin hautajaisiin. 

Korjattu juttuun Gerdtin hautajaispäiväksi 28.11.

Lue myös:

    Uusimmat