Mainos

Näin verot nousisivat ja laskisivat

Martti Hetemäen johtaman verotyöryhmän esittämät verouudistukset pyrkivät työn kannustavuuden lisäämiseen. Samalla verouudistuksilla yritetään varautua ikärakenteen muutosten tuomiin haasteisiin. Mutta miten verotulot sitten muuttuisivat?

Nämä verot laskisivat

Ansiotuloveroja alennettaisiin kahdella miljardilla eurolla. Kevennys kohdistetaan suhteellisesti hieman voimakkaampana pienituloisille sekä kaikkein suurituloisimmille.

Yhteisöveroa työryhmä laskisi 800 miljoonalla eurolla.

Asuntolainojen korkovähennystä laskettaisiin neljässä vuodessa 80 prosenttiin. Lopputavoitteena olisi vähennyksen poistaminen lopullisesti.

Kotitalousvähennystä ehdotetaan pienennettäväksi nykyisestä 3 000 eurosta 2 300 euroon. Lisäksi verovähennyksen osuutta työkustannuksista alennetaan nykyisestä 60 prosentista 50 prosenttiin.

Verotyöryhmä on arvioinut tuloverojen yhteydessä myös omaishoidon tuen verokohtelua. Työryhmä katsoo, että omaishoidon verovähennykset ovat nykyisellään riittävät.

Nämä verot nousisivat

Pääomatulojen verotusta nostettaisiin 500 miljoonalla eurolla.

Arvonlisäveroa työryhmä nostaisi 1,2 miljardin eurolla ja valmisteverotusta sekä energia- ja ympäristöverotusta kiristettäisiin yhteensä noin miljardi euroa.

Työryhmä katsoo, että terveydelle haitallisten tuotteiden, kuten alkoholin tupakan, ja epäterveellisen ruuan valmisteveroja tulisi korottaa maltillisesti. Terveysverojen veronkorotukset tulisi kohdistaa ensisijaisesti virvoitusjuomaveroon, alkoholiveroon ja makeisten ja jäätelön valmisteveroon.

Ympäristö- ja energiaveroihin on tehty viime vuosina useita ympäristöperusteisia rakenneuudistuksia. Korotukset kohdennettaisiin ajoneuvoveron perusveroon, liikenne- ja lämmityspolttoaineiden polttoaineveroon sekä kuluttajasähkön veroon. Sähköntuotannossa otetaan käyttöön windfall-vero.

Perintöverotusta työryhmä kiristäisi erittäin suurien perintöjen osalta, joissa verokanta olisi 16 prosenttia. Muuten perintö- ja lahjaverotuksessa alettaisiin soveltaa 10 ja 13 prosentin verokantoja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.