Useat tahot vaativat Trumpin syrjäyttämistä – tästä syystä istuva presidentti voidaan suistaa vallasta

Yhdysvalloissa levottomuuksiin vajonneen pääkaupungin arvovaltaisen Washington Post -sanomalehden johto vaatii presidentti Donald Trumpin syrjäyttämistä virastaan perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Syyksi lehti kertoo Trumpin lietsomat mielenosoitukset, joissa presidentin kannattajat tunkeutuivat kongressin tiloihin ja aiheuttivat kongressin evakuoimisen. Lehden mukaan Trump olisi syrjäytettävä tehtävistään välittömästi, vaikka hänen virkakautensa on loppumassa parin viikon päästä.

–  Presidentti ei ole kelpoinen jatkamaan virassaan seuraavien 14 päivän ajan. Jokainen sekunti, jona hänellä on hallussaan presidentin kattavat valtaoikeudet, on uhka yleiselle järjestykselle ja kansalliselle turvallisuudelle, lehden pääkirjoituksessa sanotaan.

25. lisäyksen mukaan varapresidentti Mike Pence ja hallituksen muut ministerit voivat syrjäyttää presidentin virastaan, jos tämän ei katsota voivan enää toteuttaa tehtäviään.

Pence sai Trumpin vihat niskaansa

CNN:n lähteiden mukaan muutamat Trumpin hallinnon ministerit ovat käyneet alustavia keskusteluja presidentin syrjäyttämiseksi virastaan, ja asia on myös joidenkin republikaanisenaattorien tiedossa. On kuitenkin epäselvää, olisiko yrityksen takana riittävästi ministereitä.

Pence on saanut Trumpin vihat niskaansa, koska hän ei suostunut yrittämään valitsijaäänten hylkäämistä roolissaan senaatin puheenjohtajana. Trump on CNN:n mukaan estänyt Pencen kansliapäällikön Marc Shortin pääsyn Valkoiseen taloon.

Lehden ohella useat poliitikot ovat päivän tapahtumien seurauksena vaatineet presidentin syrjäyttämistä joko 25. lisäyksen nojalla tai virkasyytteen nostamisella, kertoo New York Times. Demokraattiedustaja Ilhan Omar kertoi Twitterissä valmistelevansa syytekohtia virkasyytteen nostamista varten.

Uutista päivitetty kello 5.16: Täydennetty CNN:n tiedoilla keskusteluista Trumpin syrjäyttämisestä 

Lue viimeisimmät käänteet Washingtonin tilanteesta tästä artikkelista: MTV Uutiset seuraa pääkaupungin sekasortoa hetki hetkeltä

Lue myös:

    Uusimmat