Näin Vantaan kouluampumisesta on uutisoitu maailmalla

Näin Vantaan kouluampuminen uutisoitiin ulkomailla 1:02
Vantaan kouluampuminen nousi näkyvästi uutisiin maailmalla

Vantaan kouluampuminen on noussut näkyvästi uutisiin maailmalla. Esimerkiksi Ruotsissa se on ollut pääuutisena.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kirjoitti tänään tiistaina vantaalaiskoululaisten "kauheasta ensimmäisestä koulupäivästä pääsiäisloman jälkeen".

Lehden mukaan ampumistapaus on järkyttänyt niin Suomea kuin sen pohjoismaisia naapureitakin.

Opetusministeri Lotta Edholm (vas.) kertoi lehdelle, että Ruotsissa on tehty paljon asian eteen vuonna 2022 tapahtuneen kouluampumisen jälkeen. 18-vuotias oppilas surmasi tuolloin malmöläiskoulussa kaksi opettajaa.

– Nykyään ruotsalaisilla kouluilla on paremmat tiedot ja ne ovat paremmin valmistautuneita kuin muutama vuosi sitten. Niissä esimerkiksi suunnitellaan evakuointilanteita, pidetään koulun ovet lukittuna asiattomilta ja kirjataan ylös se, ketkä ovat koulurakennuksessa, ministeri totesi Dagens Nyheterin haastattelussa.

– Tietämys ja oivallukset ovat jo parantuneet, mutta paljon on vielä tehtävää.

Metsästysharrastus tuli esille

Britanniassa yleisradioyhtiö BBC kertoi uutisisessaan, että Suomessa metsästys on yleinen harrastus ja laillisia aseita on asukaslukuun suhteutettuna paljon.

Myös saksalaislehti Bild mainitsi, että Suomessa ampuma-aseet ovat ”levinneet laajalle” ja että 5,6 miljoonaa asukasta kohti niitä on 1,5 miljoonaa.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN:kin muistutti Suomen vahvoista metsästysperinteistä ja siitä, että aseiden omistusaste on yksi maailman korkeimmista. Se totesi kuitenkin myös, että kouluammuskelut ovat Suomessa erittäin harvinaisia.

CNN kirjoitti jutussaan lisäksi muutamasta aiemmasta kuluampumisesta, kuten Tuusulan vuonna 2007 tapahtuneesta tragediasta. Tuolloin 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen avasi tulen lukiossaan ja tappoi kahdeksan ihmistä ja haavoitti kymmentä muuta ennen kuin käänsi aseen itseään vastaan.

Vain kuukausia tämän jälkeen Matti Juhani Saari, 22, avasi tulen Kauhajoella ja tappoi kymmenen oppilasta ennen kuin ampui itsensä.

CNN toteaa Suomen hallituksen antaneen ampumisten jälkeen uudet ohjeet ampuma-aseiden, erityisesti käsiaseiden ja revolvereiden käytöstä.

TASS uutisoi toteavaan sävyyn

Brittikanava Sky News haastatteli omaa uutistaan varten muun muassa erään vantaalaiskoulun oppilaan äitiä ja MTV Uutisten toimittajaa, joka raportoi tällaisten tilanteiden olevan Suomessa hyvin poikkeuksellisia.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS kertoi tapauksesta poliisin tiedottamat perusasiat, kuten uhrin nuoren iän.

Sekä uhrit että ampujaksi epäilty poika ovat 12-vuotiaita kuudesluokkalaisia Viertolan koulussa Vantaalla.

Poliisin mukaan molempien sairaalaan vietyjen uhrien vammat ovat erittäin vakavia.

 

Lue myös:

    Uusimmat