Mainos

Näin vältät mökkimurron

Mökkiläisellä on keinonsa, joilla pienentää omaisuusrikoksen uhriksi joutumisen riskiä.

Tarkista aina, että mökin lukot ovat kunnossa ja muista käyttää niitä. Älä kätke avainta kynnysmaton alle. Varkaan mielikuvitus riittää useimmiten löytämään kätkemäsi avaimen. Pidä siksi avain mieluummin mukanasi.

Kesäpaikan irtaimisto, huonekalut, vuodevaatteet, astiat ja kirjat eivät kuulu kaupunkiasunnon koti-irtaimiston vakuutuksen piiriin. Tämän vuoksi mökki ja sen irtaimisto on vakuutettava erikseen.

Kotivakuutus korvaa myös tilapäisesti kodin ulkopuolella olevalle irtaimistolle sattuvia vahinkoja. Tämän poissaoloehdon mukaan esimerkiksi kodin kakkostelevisio, joka välillä viedään mökille, kuuluu yleensä koti-irtaimiston vakuutuksen piiriin.

Vakuutuksenottajan kannattaa olla selvillä paitsi vakuutusturvan sisällöstä myös siihen liittyvistä rajoituksista ja suojeluehdoista. Suojeluohjeissa mainitaan esimerkiksi siitä, että mökin ovet ja ikkunat on lukittava.

– Lukitusta kannattaa parantaa myös hankkimalla oveen turvalukko. Jos ovi on huoltamaton, voi oven murtoturvallisuutta lisätä asentamalla siihen rakoraudan. Terassi- ja parvekeovet saadaan turvallisiksi varustamalla ulommainen ovi väliovenlukolla ja sisäpuolinen ovi lukittavalla pitkäsalvalla. Lukittavat ikkunaluukut ovat myös hyvä murtosuojauskeino, listaa Ifin omaisuusvakuutusten asiantuntija Juha Virtanen.

Lukitusta täydentämään kannattaa harkita hälytyksensiirrolla varustetun murtohälyttimen hankkimista.

Vakuutus suojaa vahingoilta

Suurimmat takaiskut eivät aina liity omaisuuden katoamiseen. Muut vauriot voivat kirpaista vielä enemmän.

– Jos murtomiehet ovat rikkoneet mökin ikkunan ja sadevesi on päässyt kostuttamaan lattiaa ja seinärakenteita, on edessä iso remontti. Kesämökki ja sen irtaimisto onkin syytä vakuuttaa täydestä hinnastaan, Virtanen neuvoo.

Vakuutuksen valintavaiheessa kannattaa verrata hintojen ohella myös vakuutusturvan sisältöä. Kattavin kotivakuutus korvaa vahingot, jotka ovat sattuneet äkillisesti ja ennalta arvaamatta.

Vakuutussopimuksessa ja vakuutuskirjassa on erikseen määritelty, mitä vahinkoja vakuutus ei koske. Laaja vakuutusturva sopii hyvin esimerkiksi ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuun vapaa-ajanasuntoon, jossa materiaalit, kodinkoneet ja huonekalut ovat uusia.

Katso kaikki myytävät loma-asunnot kunnittain

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.